Moderní kuchyně hojně používá ve svých pokrmech cuketu. Obvykle se však tepelně upravuje. Málokdo ví, jak skvěle cuketa chutná čerstvá a kolik důležitých a prospěšných látek pro náš organismus obsahuje. S čím cuketu kombinovat, aby chutnala co nejlépe?
Cuketa a její vlastnosti
Cuketa je lehce stravitelná a nízkokalorická. Má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky nebo lidi s inzulinovou rezistencí. Svými silně antioxidačními vlastnostmi napomáhá vyloučení těžkých kovů a dusičnanů z těla. Může být součástí jídelníčku malých dětí, seniorů a lidí s citlivým zažívacím traktem.
Obsahuje pouze malé množství bílkovin a sacharidů. Neobsahuje skoro žádné tuky. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a K. Cuketa obsahuje také tři cenné minerální látky: draslík a hořčík pro správnou funkci srdce, železo je důležité pro zdravou krev. Pokud budete konzumovat cuketu v syrovém stavu, podaří se vám získat co nejvíce biologicky aktivních složek, než je tomu u tepelně upravené cukety.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/10178/cuketa-je-zajimavou-slozkou-chutnych-salatu-vyborne-se-snoubi-s-rukolou-nebo-olivami.jpg)
Cuketový salát s jednoduchou kombinací chutí
Cuketa s rajčaty
Ingredience
- 1 středně velká cuketa,
- 2 středně velká rajčata,
- 1–2 kiwi,
- černé olivy,
- lžička černého kmínu.
Způsob přípravy:
Cuketu a rajčata důkladně umyjeme. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata nakrájíme na kostky. Pokud připravujeme salát pro člověka s jemným trávicím traktem, rajčata oloupeme ze slupky.
Kiwi oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky jako rajčata. Všechny ingredience smícháme a přidáme olivy. Dochutíme kmínem. Necháme 15 minut odpočinout, aby se spojily všechny chutě. Tato verze salátu z cukety se skvěle hodí k lehkým jídlům, jako je kuřecí steak, mořské plody a ryby.
Cuketa s rukolou a ořechy
Ingredience
- 1 středně velká cuketa,
- velká hrst rukoly,
- 1 hruška,
- hrst vlašských ořechů,
- lžička bílého sezamu,
- lžíce slunečnicových semínek,
- lžička olivového oleje,
- šťáva z půlky citronu.
Způsob přípravy:
Cuketu, rukolu a hrušku důkladně omyjeme. Cuketu a hrušku očistíme a nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme drcené ořechy a semínka. Nakonec přidáme citronovou šťávu a olivový olej.
Tento salát si zamilujete ke steakům a hodí se pro vegetariánská jídla. Přidáme-li vařenou quinou nebo jinou přílohu, například těstoviny či rýži, a na kostičky nakrájený kvalitní sýr, může být tento salát skvělý jako samostatný pokrm k večeři.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini, https://www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits, https://www.loveandlemons.com/zucchini-salad/