Cuketa je zajímavou složkou chutných salátů. Výborně se snoubí s rukolou nebo olivami

Moderní kuchyně hojně používá ve svých pokrmech cuketu. Obvykle se však tepelně upravuje. Málokdo ví, jak skvěle cuketa chutná čerstvá a kolik důležitých a prospěšných látek pro náš organismus obsahuje. S čím cuketu kombinovat, aby chutnala co nejlépe?

Cuketa a její vlastnosti

Cuketa je lehce stravitelná a nízkokalorická. Má nízký glykemický index, takže je vhodná i pro diabetiky nebo lidi s inzulinovou rezistencí. Svými silně antioxidačními vlastnostmi napomáhá vyloučení těžkých kovů a dusičnanů z těla. Může být součástí jídelníčku malých dětí, seniorů a lidí s citlivým zažívacím traktem.

Obsahuje pouze malé množství bílkovin a sacharidů. Neobsahuje skoro žádné tuky. Je bohatá na vitamíny skupiny B, C a K. Cuketa obsahuje také tři cenné minerální látky: draslík a hořčík pro správnou funkci srdce, železo je důležité pro zdravou krev. Pokud budete konzumovat cuketu v syrovém stavu, podaří se vám získat co nejvíce biologicky aktivních složek, než je tomu u tepelně upravené cukety.

Doporučený článek:  Mlsání bez výčitek: domácí sušené švestky vydrží ve spíži déle než rok
Zdroj obrázku: Freepik

Cuketový salát s jednoduchou kombinací chutí

Cuketa s rajčaty

Ingredience

  • 1 středně velká cuketa,
  • 2 středně velká rajčata,
  • 1–2 kiwi,
  • černé olivy,
  • lžička černého kmínu.

Způsob přípravy:

Cuketu a rajčata důkladně umyjeme. Cuketu oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Rajčata nakrájíme na kostky. Pokud připravujeme salát pro člověka s jemným trávicím traktem, rajčata oloupeme ze slupky.

Kiwi oloupeme a nakrájíme na stejně velké kostky jako rajčata. Všechny ingredience smícháme a přidáme olivy. Dochutíme kmínem. Necháme 15 minut odpočinout, aby se spojily všechny chutě. Tato verze salátu z cukety se skvěle hodí k lehkým jídlům, jako je kuřecí steak, mořské plody a ryby.

Doporučený článek:  Bez dýně by podzim nebyl úplný. Na polévku zapomeňte, tinktura prospěje mnohem víc

Cuketa s rukolou a ořechy

Ingredience

  • 1 středně velká cuketa,
  • velká hrst rukoly,
  • 1 hruška,
  • hrst vlašských ořechů,
  • lžička bílého sezamu,
  • lžíce slunečnicových semínek,
  • lžička olivového oleje,
  • šťáva z půlky citronu.

Způsob přípravy:

Cuketu, rukolu a hrušku důkladně omyjeme. Cuketu a hrušku očistíme a nakrájíme na kostičky. Všechny ingredience smícháme dohromady, přidáme drcené ořechy a semínka. Nakonec přidáme citronovou šťávu a olivový olej.

Tento salát si zamilujete ke steakům a hodí se pro vegetariánská jídla. Přidáme-li vařenou quinou nebo jinou přílohu, například těstoviny či rýži, a na kostičky nakrájený kvalitní sýr, může být tento salát skvělý jako samostatný pokrm k večeři.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/zucchini-benefits, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-zucchini, https://www.medicalnewstoday.com/articles/zucchini-benefits, https://www.loveandlemons.com/zucchini-salad/
.

Doporučené články