Obírání rybízu usnadní vidlička. Recept na rybízový džem je pak jednoduchý

Sezona rybízu začíná v červnu a vrcholí právě v těchto dnech. Keře s červeným, bílým nebo černým rybízem jsou plné šťavnatých plodů. Jejich sběr není náročnou aktivitou, ale trvá docela dlouho. Horší je obírání drobných kuliček ze stonků. Jak si usnadnit tuto nepříliš populární činnost?

Zbavte se jednoduše stopek

Velkým potěšením je uzobávání rybízu během samotného sběru. Určitě ale není ve vašich silách ani ve vašem zájmu spořádat všechen posbíraný rybíz. Rybíz se vyplatí sbírat pro pozdější využití. Oddělování plodů od stopek nepatří mezi oblíbené činnosti. K usnadnění se používá obyčejná vidlička. Nachystejte si prázdnou misku, vidličku a natrhané plody. Poté jednotlivé plody uchopte za stopky a vidličkou oddělte plody od stopek. Výsledkem bude nenáročné a rychlé oddělení plodů od stopek.

Doporučený článek:  Domácí kuchařka Bára: Tříchodové menu pro celou rodinu zvládnu uvařit do stokoruny
Zdroj obrázku: Freepik

Džem

Pokud chcete uchovat rybíz dlouhodobě, vyplatí se vyrobit z něj džem. Použít lze jakýkoliv druh rybízu. Šťavnaté červené plody se vyznačují tenkou, jemnou slupkou a mírně kyselou chutí. Pro výrobu budete potřebovat:

  • 1 kg čerstvého červeného rybízu,
  • 250 g bílého cukru,
  • 1 lžíci pektinového prášku.

Rybíz omyjte pod tekoucí studenou vodou, odstopkujte, vložte rybíz do hlubokého hrnce a zasypte plnou sklenicí cukru. Ovoce zahřejte na středním plameni. Po změknutí plodů a rozpuštění cukru počkejte, dokud se nezačne směs vařit. V ten okamžik snižte výkon plamene na minimum a vařte, dokud nevznikne hustá hmota. Džem z rybízu udržujte zhruba 2,5 hodiny, což povede k odpaření přebytečné vody, a džem ztmavne. Pro zvýšení hustoty přidejte 2–3 minuty před koncem vaření 1 polévkovou lžíci pektinu. Horký džem přelijte do sterilizovaných sklenic s centimetrovým odstupem od vršku. Sklenice pevně uzavřete a otočte na jednu hodinu dnem vzhůru.

Doporučený článek:  Podzimní pečení: vychutnejte si sezónní produkty v netradičních kombinacích

Skladování

Džem z červeného rybízu pasterizujte ve vyhřáté troubě na 120 °C po dobu 40 minut. Vložit sklenice můžete rovněž do hrnce, naplňte ho do zhruba 3/5 výšky sklenic vodou, přiveďte k varu a vařte si 40 minut. Sklenice s džemem nezapomeňte skladovat na chladném a tmavém místě (ve sklepě, ve spíži nebo na půdě).

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/redcurrant-jam
.

Doporučené články