Květáková polévka s bramborami a sladkou mrkví

Tradiční květáková polévka, která je vydatná a vhodná jak k obědu, tak i k večeři. Taková rychlá klasika nikdy nezklame a vždy bude chutnat všem, kteří mají rádi květák. Mnoho lidí svou květákovou polévku obohacuje i o kopr. Pokud jej máte rádi, neváhejte a rozhodně ho do polévky přidejte. Polévka si tak získá dokonale lahodnou chuť.

Suroviny pro přípravu květákové polévky

  • Květák 1 hlava
  • Brambory 1 kilogram
  • Cibule 1 kus
  • Mrkve 3 kusy
  • Petržel 1 kus
  • Česnek 2 stroužky
  • Kopr ½ svazku
  • Zeleninový vývar 2,5 litru
  • Smetana 18 % 250 mililitrů
  • Sůl
  • Pepř
  • Pažitka 2 lžíce
Doporučený článek:  Vegetariánské a veganské sváteční recepty, které zachutnají i milovníkům masa

Příprava polévky

Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. To stejné udělejte i s česnekem. Oloupejte ho a nakrájejte na malé kousky. Vezměte si hrnec a nalijte do něj dvě lžíce oleje. Připravenou cibuli s česnekem vložte do rozpáleného oleje a opékejte. Očistěte si mrkev a petržel. Obě kořenové zeleniny nakrájejte na jemné kostičky a přidejte k cibuli a česneku. Opékejte do zezlátnutí. Dále omyjte a oloupejte brambory. Květák zbavte listů, umyjte ho a nakrájejte na malé růžičky. Brambory nakrájejte na malé kostičky a umístěte do hrnce se zeleninou. Opékejte dalších pět minut.

Doporučený článek:  Domácí jablečný mošt si snadno připravíme do zásoby na zimu

Připravte si vývar

Pokud máte připravený vývar například v mrazáku či z předchozího dne, máte o práci méně. Pokud vývar nemáte, doporučujeme ho uvařit a nepřidávat do polévky žádné umělé bujony plné glutamátů. Vývar připravíte tak, že do něj umístíte mrkev, celer, petržel, cuketu, cibuli, česnek, patizon, libeček, petržel, kmín, nové koření a sůl. Vařte alespoň hodinu a půl a poté slijte. Takto připravený vývar přidejte ke květáku, bramborám a jiné zelenině. Pokud máte vývar méně slaný, přidejte sůl a pepř. Dále přidejte nasekaný kopr a pažitku a povařte ještě deset minut.

Doporučený článek:  Proteinový pudink zažene chutě na sladké a zároveň podpoří hubnutí

Poslední fáze

Do polévky použijeme alespoň 18 % smetanu, do které nejprve přidáte několik lžic vlažné vody a promícháte. Následně přidejte pár lžic horkého vývaru a poté přimíchejte smetanu do horké polévky. Míchejte a vařte ještě dalších pět až deset minut. Nakonec ještě můžete dochutit solí nebo pár kapkami octu, abyste vytvořili sladko-kyselou chuť.

.

Doporučené články