Tradiční květáková polévka, která je vydatná a vhodná jak k obědu, tak i k večeři. Taková rychlá klasika nikdy nezklame a vždy bude chutnat všem, kteří mají rádi květák. Mnoho lidí svou květákovou polévku obohacuje i o kopr. Pokud jej máte rádi, neváhejte a rozhodně ho do polévky přidejte. Polévka si tak získá dokonale lahodnou chuť.
Suroviny pro přípravu květákové polévky
- Květák 1 hlava
- Brambory 1 kilogram
- Cibule 1 kus
- Mrkve 3 kusy
- Petržel 1 kus
- Česnek 2 stroužky
- Kopr ½ svazku
- Zeleninový vývar 2,5 litru
- Smetana 18 % 250 mililitrů
- Sůl
- Pepř
- Pažitka 2 lžíce
Příprava polévky
Nejdříve oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. To stejné udělejte i s česnekem. Oloupejte ho a nakrájejte na malé kousky. Vezměte si hrnec a nalijte do něj dvě lžíce oleje. Připravenou cibuli s česnekem vložte do rozpáleného oleje a opékejte. Očistěte si mrkev a petržel. Obě kořenové zeleniny nakrájejte na jemné kostičky a přidejte k cibuli a česneku. Opékejte do zezlátnutí. Dále omyjte a oloupejte brambory. Květák zbavte listů, umyjte ho a nakrájejte na malé růžičky. Brambory nakrájejte na malé kostičky a umístěte do hrnce se zeleninou. Opékejte dalších pět minut.
Připravte si vývar
Pokud máte připravený vývar například v mrazáku či z předchozího dne, máte o práci méně. Pokud vývar nemáte, doporučujeme ho uvařit a nepřidávat do polévky žádné umělé bujony plné glutamátů. Vývar připravíte tak, že do něj umístíte mrkev, celer, petržel, cuketu, cibuli, česnek, patizon, libeček, petržel, kmín, nové koření a sůl. Vařte alespoň hodinu a půl a poté slijte. Takto připravený vývar přidejte ke květáku, bramborám a jiné zelenině. Pokud máte vývar méně slaný, přidejte sůl a pepř. Dále přidejte nasekaný kopr a pažitku a povařte ještě deset minut.
Poslední fáze
Do polévky použijeme alespoň 18 % smetanu, do které nejprve přidáte několik lžic vlažné vody a promícháte. Následně přidejte pár lžic horkého vývaru a poté přimíchejte smetanu do horké polévky. Míchejte a vařte ještě dalších pět až deset minut. Nakonec ještě můžete dochutit solí nebo pár kapkami octu, abyste vytvořili sladko-kyselou chuť.