Konzervy s domácí rajčatovou omáčkou jsou ideálním způsobem zpracování zeleninové úrody

Nadúroda rajčat? Čas na přípravu domácích rajčatových konzerv! Výhodou tohoto zpracování je, že nepřijde ani jedno rajčátko vniveč, k tomu se rajčatová omáčka hodí na rychlou večeři i jako základ pod maso či zeleninu nebo do zapečených těstovin. Lahodnou omáčku si oblíbí všichni členové rodiny včetně dětí. Benefitem sezónního zavařování je dostupnost zdravých vitamínů, minerálů a antioxidantů v průběhu zimy, kdy se čerstvých plodů nedostává.

V průběhu sezóny rajčat

Pipláte si rostlinky od semínek, vysazujete, plejete a zaléváte a najednou se objeví plody, které jako by naschvál uzrají v jeden čas? Bohužel v tuzemských podmínkách tomu ani nemůže být jinak. Jenže sníst tolik rajčat najednou? To i přes velké množství prospěšných látek, které obsahují, prostě nejde. Co dělat? Vybrat nejzralejší a nejsladší kousky a připravit z nich jednoduchou, ale velmi chutnou omáčku a konzervy schovat na zimu. Pak už jen stačí ohřát a podávat s těstovinami.

Doporučený článek:  Hosté za dveřmi, nejvyšší čas na přípravu občerstvení. Minutové chuťovky nikdy nezklamou
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience

Co je potřeba na výrobu rajčatové omáčky? Tento rozpis připadá na tři sklenice o objemu 250 mililitrů:

  • 2 kg zralých rajčat,
  • 5–6 stroužků česneku,
  • 2 lžičky sušeného oregana,
  • 2 lžičky sušené bazalky,
  • 1 lžička pepře,
  • 1 lžička mleté papriky (volitelně),
  • 3 lžičky soli,
  • 1/4 šálku olivového oleje.

Způsob přípravy:

Plody ze zahrádky se musí dokonale omýt a zbavit stopek a zelených stonků. Rajčata se nakrájí na menší kousky a vloží do hrnce. Dobře se promísí a osolí. Následně se hrnec postaví na plotýnku a vaří na mírném plameni po dobu jedné hodiny. Část tekutiny se musí odpařit.

Doporučený článek:  Polévka z kyselých okurek je výživná, zasytí a podpoří hubnutí

Česnek se oloupe a nakrájí nadrobno nebo se prolisuje do směsi. Omáčka se okoření, opepří a zalije olivovým olejem. Obsah hrnce se zamíchá a dusí dalších 60 minut. Směs se musí pravidelně míchat, aby se nepřipálila. Na závěr se ještě dochutí.

Směs se vlije do připravených sklenic, které je před použitím třeba ještě vysterilizovat vařící vodou z rychlovarné konvice. Po vlití ještě horké omáčky se sklenice dokonale uzavřou víčkem a po otočení dnem vzhůru položí na utěrku. Po zchladnutí se uskladní.

Zdroj: https://ladyleeshome.com/how-to-can-tomato-sauce/
.

Doporučené články