Sladká limonáda osvěží, tím však její výhody končí. Pravidelné pití zkracuje život

Nejčastěji se hovoří o sycených sladkých limonádách, ale do skupiny nebezpečných nápojů se mohou zařadit také ochucené vody a ledové čaje s různými příchutěmi. Všechny tyto nápoje stojí za zvýšenou mírou obezity a za enormním nárůstem počtu zubních kazů. Jaké další potíže hrozí při pravidelném pití těchto přeslazených nápojů? Proč je vhodnější vyměnit v rámci pitného režimu tyto druhy pití za čistou vodu nebo bylinkové čaje?

Spotřeba sycených nápojů stoupá

Posledních několik let spotřeba sycených limonád stoupá, podle statistik připadá na každého Čecha 124 litrů těchto nápojů. To opravdu není málo, zejména totiž roste spotřeba u nejmladších generací, které mohou čelit dramatickým důsledkům. Především se jedná o přeslazené nápoje, na kterých vzniká závislost, protože obsahují cukr a také kofein, což platí pro energetické nápoje. Po pár doušcích si tělo žádá o přídavek, přitom nedochází k utlumení žízně. Začarovaný kruh s další otevřenou lahví nebo plechovkou se roztáčí a organismus trpí.

Zdroj obrázku: Freepik

Zvýšená kazivost zubů a nadváha

Sycené limonády nejsou zdravé, přesto jsou v každodenním pitném režimu mnoha lidí, což vede ke zdravotním obtížím. Zejména trpí zuby, roste kazivost zubů, ale také poškození parodontu a dásní. Nadměrná konzumace přeslazených nápojů vede k enormnímu nárůstu hmotnosti a obezitě, zvyšuje se riziko závažných zdravotních potíží, zejména kardiovaskulárního charakteru. Podle vědců až 184 tisíc lidí každoročně umírá z důvodu přílišného pití sycených nápojů s přídavkem kofeinu, teinu nebo jiných návykových látek.

Cukrovka i onemocnění ledvin

Slazené a sycené nápoje jsou zdraví škodlivé, což potvrzují též vědci z Harvardovy univerzity, kteří poukazují na zvýšené riziko závažných chorob včetně civilizačních, jako jsou cukrovka nebo srdeční choroby. Vlivem obsažených přídatných látek, barviv a konzervantů hrozí onemocnění ledvin. Při pravidelné konzumaci tohoto nezdravého pití roste hladina špatného cholesterolu v krvi, což zvyšuje riziko mrtvice. Takzvané junkie drinky jsou podle odborníků též důvodem rozvoje různých druhů rakoviny.

Zdroj: https://www.hsph.harvard.edu/news/press-releases/sugary-beverages-linked-with-higher-risk-of-death/, https://food.ndtv.com/food-drinks/sugary-drinks-may-cause-184-000-global-deaths-a-year-study-776770, https://www.massdental.org/Public/Oral-Health-Topics/Soft-Drinks-and-Tooth-Decay, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6488513/, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3210834/, https://www.tyden.cz/rubriky/byznys/cesko/cesi-si-oblibili-limonady-kazdy-vypije-pres-dve-ste-litru-za-rok_441672.html, https://www.medicalnewstoday.com/articles/is-soda-bad-for-you, https://www.livestrong.com/article/518509-side-effects-of-drinking-too-much-lemonade/
.

Doporučené články