Anýz je jedinečné koření. Na první pohled vyniká svým vzhledem, ale zaujme také obsahem cenných látek. Anýz je bylinkářům znám již po staletí, protože měl velmi různorodé využití v kuchyni nebo v lidovém léčitelství.
Vlastnosti anýzu
Semena mohou být pomletá na cenný prášek a použitá jako koření. V některých bylinných jídlech a přípravcích může být anýz také použit v celku. Charakteristické koření ve tvaru hvězdy je velmi žádoucí z důvodu aktivních chemikálií, zejména těch, které se nacházejí v anýzovém oleji. Seznam vlastností podporujících zdraví je dlouhý a některé z nich vás mohou překvapit.
Antibakteriální účinek anýzu je známý již po staletí. Kromě toho se látky obsažené v anýzu vyrovnávají s některými kmeny bakterií rezistentních na antibiotika. Tato bylina také obsahuje sloučeninu zvanou kyselina šikimová, což je velmi důležitá složka v lécích proti chřipce. Je zajímavé, že cena anýzu je do značné míry určena globální poptávkou po lécích proti chřipce.
Boj proti infekci
Anýzový olej pomáhá léčit kašel a neutralizuje zánět. Proto při prvních příznacích nachlazení stojí za to sáhnout po čaji s anýzem nebo troše domácího anýzového oleje. Usnadní odkašlání sekretů v průduškách. Silné protiplísňové vlastnosti anýzu z něj činí přirozený lék na infekce způsobené takovými běžnými kmeny hub, jako jsou Candida, Aspergillus nebo Cryptococcus.
Žvýkání anýzových semen po jídle je metoda používaná po staletí, aby se předešlo problémům s trávením. Látky obsažené v anýzu mají silný diastolický účinek, díky kterému po vydatném jídle zmírňují nadýmání a střevní křeče. Anýzový olej neutralizuje patogenní bakterie, čímž pomáhá udržovat mikrobiologickou rovnováhu ve střevech.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/anise