Ne všechny přísady do polévky patří

Konzumace jídla je pro lidské tělo důležitou částí dne, tedy pokud nedržíte půst. Oběd se skládá z polévky a hlavního chodu, popřípadě dezertu nebo kompotu. Někteří lidé polévky vynechávají a spokojí se pouze s hlavním chodem. Polévky jsou zdravé, ať už se jedná o vývary, zeleninové, krémové, nebo luštěninové. Polévky obsahují spoustu živin a vitamínů. Ne každý ale má touhu dělat polévku poctivě, proto si usnadní práci tím, že do ní přidá určité přísady. Čemu je lepší se vyhnout při vaření polévky?

Doporučený článek:  V sychravých dnech zahřejí nejlépe vydatné polévky. Nechte se unést podzimní chutí

Bujonové kostky a hotové koření

Mezi nejčastější doplňky používané v polévkách patří bujonová kostka. Tato kostka usnadňuje nejen vaření, ale zkracuje hlavně čas strávený vařením a mnoho lidí oceňuje i její chuť. Bohužel toto usnadnění má svou daň. Tyto kostky jsou ve skutečnosti ztužený tuk s přídavkem značného množství soli a zvýrazňovačů chuti, což škodí našemu tělu. Dále obsahují také škrob, masový nebo kvasnicový extrakt, cukr, umělá aromata či barviva. Nejméně podstatnou část složení zabírají zdravé látky. Všechny tyto látky obsažené uvnitř kostky mají negativní vliv na krevní tlak, srdce nebo oběhový systém.

Doporučený článek:  Tajemství dokonalého vývaru tkví v soli. Přidání ve špatnou chvíli může celou polévku zničit

Nebojte se kostku nahradit, mějte po ruce domácí zeleninový nebo masový vývarpřídavkem koření (bobkový list, nové koření, pepř nebo libeček).

Zdroj obrázku: Freepik

Zakysaná smetana a tavený sýr

Tuk dělá z velké části v polévce chuť a k vaření polévek se často využívá právě tato kombinace. Smetana i sýr obsahují velkou dávku nasycených mastných kyselin ovlivňujících kardiovaskulární systém. Tavené sýry samy o sobě jsou nositeli umělých přísad (emulgátory, konzervanty, tužidla a příchutě). Mnohem lepší variantou je přidat do polévky zdravé nenasycené mastné kyseliny, například olivový olej.

Doporučený článek:  Vývar nemusí být nudný. Inspiraci najdeme u předků i v regionálních kuchyních

Mouka a jíška

Oblíbeným způsobem zahuštění polévek je mouka smíchaná s vodou nebo mouka osmažená na másle (jíška). Jíška zvyšuje kalorický obsah polévky. Mouka samotná nezničí zdraví, ale zvyšuje se obsah lepku a škrobu. Pro zahuštění polévky rozmixujte čtvrtinu obsahu mixérem, uvidíte, jak bude polévka krémovější a chutnější.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/common-food-additives, https://medicalhealthauthority.com/info/are-bouillon-cubes-healthy.html, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5492032, https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-truth-about-fats-bad-and-good
.

Doporučené články