Chutný výraz zkazí jediná surovina. Kupovaný bujón vyhoďte, doma si připravíte mnohem lepší

Do pokrmů si lidé většinou přidávají suroviny, které jim chutnají a zároveň vylepší celkovou chuť jídla. Některé doplňky ale nejsou vhodné. Právě do vývaru lidé přidávají nejen různé druhy zeleniny, ale také vývarové kostky, které koupí v obchodě. Právě ty ale obsahují spoustu škodlivých látek, které mohou našemu tělu škodit.

Všichni se snaží vařit zdravěji

Nejen u nás, ale také po celém světě chtějí lidé vařit zdravěji. Postupně se upouští od kostkových bujónů a dalších vychytávek, které možná urychlí vaření a přidají na chuti, ale jinak tělu nedají nic navíc. Proto je lepší vývar táhnout domácí nebo si uvařit vlastní polévku než si ji udělat do hrnečku, kdy stačí sušený prášek zalít vodou.

Proč byste neměli používat umělé kostky na vývar? Jestliže sledujete složení, měli byste vědět, proč není dobré je používat. Na etiketě najdete hlavně dlouhý seznam konzervantů, zvýrazňovačů chuti nebo sůl, která by v polévce měla být pouze v omezeném množství. Bohužel mnoho lidí si jídlo přesoluje a sůl, jak je známo, má negativní vliv na naše vnitřní orgány, zejména na ledviny.

Zdroj obrázku: Freepik

Kromě zdravotních komplikací polévka nemusí dobře chutnat

Nejen bolesti v oblasti břicha, ale také bolesti hlavy nebo obezita jsou další problémy, které si můžete způsobit pravidelnou konzumací umělých kostek, které se sice tváří jako zdravé produkty, ale není tomu tak. Co si udělat vlastní kostky, které si můžete dát do mrazáku a využívat je pokaždé, když budete chtít chuť vývaru zvýraznit?

Výroba domácí bujónové kostky není přitom vůbec složitá. Budete potřebovat pouze produkty, které používáte na vaření vývaru. Zeleninu stačí oloupat a nastrouhat, promíchat v hluboké míse a napěchovat do formiček na led. Dejte do mrazáku a můžete takto skladovat až 3 měsíce.

Zdroj: https://www.alphafoodie.com/homemade-vegetable-bouillon-cubes-and-powder/
.

Doporučené články