Nejlepší švestková povidla připravíme pouze ze dvou ingrediencí

Švestky. Mají opravdu široké využití, skvěle chutnají čerstvé nebo sušené. Přidávají se do různých slaných i sladkých receptů, samozřejmě se nesmí pozapomenout ani na slivovici, která se destiluje ze zkvašených plodů. Zatímco tomuto oblíbenému moravskému destilátu neholdují všichni, pravým švestkovým povidlům neodolá žádný mlsný jazýček. Jak to? Mají delikátní a jemnou chuť, k tomu se vyrábějí jen z ovoce a cukru.

Maďarské, nebo americké?

Švestky jsou zázračným darem přírody a lékem na trávení, kromě toho obsahují velmi mnoho cenných látek včetně vitamínů C, E, K, A a skupiny B, k tomu minerálů, jako jsou hořčík, draslík, mangan, fosfor, železo a vápník. Jejich výhodou je, že se mohou sklízet od července až do podzimu, stačí si zvolit správnou odrůdu. V tuzemsku jsou často k dostání maďarské plody, které vynikají sladkou chutí, nebo americké. Nehledě na druh se musí pro výrobu povidel volit zralé plody s měkkou a slaďounkou dužninou. Je třeba také počítat s tím, že se musí plody vypeckovat.

Doporučený článek:  Kondenzované mléko lze vyrobit doma. Stačí k němu tři ingredience a hodina času
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience na švestková povidla:

Na přípravu poctivých povidel si připravte:

  • 3 kg švestek,
  • 1 kg cukru.

Postup přípravy:

Plody se musí dokonale omýt od nečistot a vypeckovat, poté se vloží do dostatečně velkého hrnce. Švestky se vaří na středním stupni tak dlouho, aby pustily šťávu. Po dosažení varu se sníží intenzita a vaří se dál přibližně 20 minut.

Nyní je čas postupně přidávat cukr, musí se zcela rozpustit, a směs se vaří do doby, než se odpaří švestková šťáva, která se pustí varem. Následně se hořák vypne, hrnec se nechá odpočinout několik hodin, poté se švestky opětovně vaří 50 minut.

Doporučený článek:  První šediny vyděsí každou ženu. Po chemii sahat nemusíte, přirozenou barvu obnoví známá bylinka

Vzniknou hustá a tmavě hnědá povidla, která mají velmi výraznou chuť. Povidla se přelijí do vysterilizovaných zavařovacích sklenic horkou vodou, na závěr se zavíčkují a otočí dnem vzhůru. Po vychladnutí se skladují ve spíži nebo ve sklepě.

Zdroj: https://www.britannica.com/plant/plum, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-plums-prunes, https://www.webmd.com/food-recipes/benefits-plums, https://natashaskitchen.com/plum-jam-recipe-no-peel-no-pectin/
.

Doporučené články