Veganská majonéza je skvělým řešením pro všechny, kdo milují tuto omáčku, ale nejí živočišné produkty. Skvělou zprávou je, že si ji můžete vyrobit sami doma. Není to vůbec složité a zabere vám to jen pár minut. Stačí nakoupit potřebné ingredience a pustit se do práce.
Co je veganská majonéza
Jde o doplněk, který se nejčastěji využívá do jídel a salátů. V tomto případě se ale vyrábí bez použití vajec a mléka. Chutí se příliš neliší od klasické majonézy, která je běžně dostupná v obchodech. Veganská verze majonézy je vhodná především pro alergiky a lidi na dietě.
Výhody veganské majonézy
Veganská majonéza je méně kalorická a má lepší složení než tradiční majonéza. Jelikož obsahuje také olivový olej, může se pochlubit tím, že je skvělým zdrojem nenasycených mastných kyselin, které mají pozitivní vliv na fungování lidského těla.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/2961/ze-je-veganska-majoneza-draha-takto-snadno-si-ji-vyrobite-doma.jpg)
Ingredience
Na přípravu budete potřebovat:
- 200 ml sójového mléka
- 550 ml rostlinného oleje
- 5 lžic olivového oleje
- 2 vrchovaté lžíce hořčice
- 5 lžic octa
- 1 polévková lžíce soli
- 1 polévková lžíce agávového sirupu
- 1/3 lžičky mletého černého pepře
Jak postupovat?
Do vysoké misky nalijte mléko, přidejte ocet, pepř, cukr, sůl, agávový sirup a hořčici a dvě minuty míchejte šlehačem na nejvyšší obrátky. Je třeba směs skutečně celou dobu a řádně míchat, aby se všechny ingredience dokonale spojily. Přidejte zvolený rostlinný olej a olivový olej a znovu promíchejte, dokud celá směs dostatečně nezhoustne. Na závěr dochuťte kořením dle své chuti. Pokud je majonéza příliš hustá, přidejte 1/4 šálku horké vody, a pokud je konzistence majonézy příliš řídká, nebojte se přidat ještě další dvě lžíce oleje.
Hotovou veganskou majonézu dejte do menších sklenic a uložte do lednice. Spotřebujte přibližně do týdne, aby se nezačala kazit. Chutná skvěle s masem i jako zálivka do salátu.
Zdroj: https://www.theendlessmeal.com/how-to-make-homemade-mayonnaise/