Rostlinné mléko z brambor dodá vitamíny a má málo kalorií

Rostlinné mléko se obzvláště v posledních letech těší velké oblibě. Nejenže je pro mnoho lidí vhodnější alternativou, co se zdraví týče, ale navíc má i daleko menší uhlíkovou stopu. Častou nevýhodou rostlinného mléka je ale jeho cena, která to kravské několikanásobně převyšuje. To je také jeden z důvodů, proč obchodní řetězce očekávají, že obliba bramborového mléka poroste. Navíc si ho i jednoduše můžete připravit doma.

Proč by bramborové mléko mělo být další oblíbenou alternativou

Bramborové mléko má hned několik výhod. Na rozdíl od mandlového, sójového či kokosového mléka má to bramborové nejnižší obsah tuku a cukru, a tudíž i nejmenší kalorickou hodnotu. Zároveň obsahuje spoustu vitamínů a stopových prvků, jako je vápník, vitamín D či vitamín B12.

Doporučený článek:  Nadýchaný piškot je základem nejlepších dezertů. Na bezlepkové variantě si pochutnají i lidé s alergií

Brambory jsou také daleko levnější a méně náročné na pěstování. Tohle z bramborového mléka dělá tu nejekologičtější variantu. Předčilo dokonce i již zmiňované mandlové mléko, které v tomto ohledu donedávna vedlo. Rostlinná mléka celkově jsou výbornou variantou pro vegany či ostatní jedince, kteří nekonzumují živočišné produkty třeba z etických důvodů. Brambory také lépe využívají prostor a suroviny potřebné k pěstování než chov krav.

Zdroj obrázku: Freepik

Pro čistší recepturu si můžete mléko vyrobit i doma

Jednou velkou nevýhodou rostlinných mlék, která jsou vyráběna komerčně, jsou přidané látky. Mléka pak obsahují spoustu cukrů, ochucovadel a dalších látek. Právě proto domácí rostlinné mléko nikdy nechutná jako to z obchodu. Domácí přípravou ale také docílíte daleko čistšího složení a nepoměrně levnější ceny.

Doporučený článek:  Polská šéfkuchařka radí, jak dovést vývar k dokonalosti. Na síle a vůni přidá hřebíček

Příprava je navíc většinou úplně jednoduchá. Stačí použít vámi zvolenou surovinu a vodu. Směs rozmixujte, přeceďte a základ máte hotový. Do vytvořené tekutiny pak můžete přidat, v podstatě co se vám zachce. Častou přísadou je již zmiňovaný cukr či jiná sladidla. Speciální příchuť mu můžete dodat i pomocí vanilkového extraktu či kakaa.

Zdroj: https://www.eatingwell.com/article/7945593/what-is-potato-milk-and-is-it-healthy/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-potatoes, https://www.healthline.com/health-news/almond-soy-or-oat-new-report-lists-benefits-of-plant-based-milk-alternatives, https://www.researchgate.net/publication/352179341_HEALTH_BENEFITS_OF_PLANT-BASED_MILKS_AS_ALTERNATIVES_TO_CONVENTIONAL_MILK, https://www.thespruceeats.com/potato-milk-5218684
.

Doporučené články