Nejčastější chyby, ke kterým dochází během pečení sladkých dezertů

Pečení je radost. A také vášeň, což ví řada hospodyněk, které se každý víkend pokouší vykouzlit rodině ten nejbáječnější dezert k odpolední kávě či čaji. Recept na bábovku, buchty nebo dort od nejlepší kamarádky či kolegyně je zárukou, že si všichni výborně pochutnají. Jenže výsledek nemusí dopadnout vždy podle představ. Zatímco kamarádka se chlubí na sociálních sítích skvělým dezertem, ten váš míří rovnou do koše. Kde se stala chyba? Některé se opakují s železnou pravidelností, proto je třeba se jich vyvarovat.

Rozdílná kvalita surovin

Jdete krok za krokem podle receptu, přesto se dílo nepovede? Jistě si myslíte, že jen vám se nedaří a jste k ničemu, že ani podle receptu nezvládnete nic upéct, ale chyba nemusí být vždy na vaší straně. Častým důvodem, proč je výsledek odlišný od očekávání, je rozdílná kvalita použitých přísad, což platí pro mouku, mléko, droždí i máslo. Každý výrobce používá jinou recepturu nebo technologii, navíc kolísá též kvalita, proto výsledek nemusí být i při dodržení gramáže identický.

Doporučený článek:  Perníčky milují děti i dospělí. Díky jedlé sodě budou vždy měkké a lahodné
Zdroj obrázku: Freepik

Podle „oka“ nebo „hrnku“

Proč je buchta příliš mastná? Nebo naopak neskutečně suchá či tvrdá? Jak to, že vznikly v těstě vzduchové bubliny? Nejfrekventovanějším problémem je nesprávné odvážení jednotlivých surovin. Fígl „mám to v oku“ nemusí platit, proto vždy přesně odvažujte a odměřujte, aby výsledek připomínal ilustrační fotografii u receptu. Problém může nastat rovněž v receptech, kde je měření na „hrnky“. Každý má doma jinak velký, proto těsto může být i při správném počtu odměřených šálků příliš řídké nebo naopak hutné.

Doporučený článek:  Jablečný koláč zaboduje při každé příležitosti. Vyhněte se chybám, které ho zbytečně kazí

Správné pořadí a způsob pečení

Dalším důvodem, proč se nezdařilo pečení, je nedodržení postupu. Ne nadarmo se recept skládá z jednotlivých kroků, které na sebe navazují. Jen profíci si mohou dovolit přidávat ingredience podle sebe, laikům se doporučuje dodržovat stanovený návod. Kritická chvilka pak může nastat při pečení. Leckdy vinou nepozornosti nebo neznalosti dochází k otevírání dvířek trouby. Bohužel těsto vždy zareaguje splasknutím. Po nakukování těsto už nadýchaného vzhledu nedocílí. To platí i při dopečení. Po uplynutí časového limitu se musí trouba vypnout a dvířka pootevřít, až po zchladnutí pekáč nebo formu vyjmout, aby těsto zůstalo nadýchané.

Zdroj: https://www.quebradabakingco.com/news-item/common-baking-mistakes/
.

Doporučené články