Domácí marmeláda zajistí kvalitu a výbornou chuť. Připravit můžeme zajímavé kombinace ovoce a koření

Domácí marmeláda je lahodná pochoutka, kterou si můžete vychutnat na mnoho způsobů. Perfektní pomazánka na toasty, do buchet nebo jako poleva na zmrzlinu, marmeláda je všestranným a chutným doplňkem každé kuchyně. Výroba vlastní marmelády je skvělý způsob, jak zajistit, že vždy použijeme vysoce kvalitní suroviny a můžeme navíc experimentovat s jedinečnými kombinacemi chutí. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat správné ovoce, představíme nejlepší druhy ovoce na marmeládu a některé zajímavé kombinace, které můžete vyzkoušet.

Výběr správného ovoce

Při výrobě marmelády je důležité vybrat ovoce, které je zralé, ale nepřezrálé. Hledejte ovoce, které je pevné, jasně zbarvené a bez plísní nebo poškození. Ovoce i jen s náznakem plísně rovnou vyhoďte. Snažte se také vybírat ovoce s co nejtmavší barvou. To totiž znamená, že už je dozrálé, a bude proto nejvíce sladké, což vám umožní nedávat do marmelády tolik cukru navíc.

Doporučený článek:  Hořká čokoláda podporuje srdce i mentální zdraví

Nejlepší druhy ovoce na marmeládu

Pokud jde o výrobu marmelády, citrusové plody jsou nejlepší volbou. Nejoblíbenější jsou pomeranče, ale můžete použít i citrony, grapefruity nebo kombinaci různých citrusových plodů. Pomeranče mají vysoký obsah pektinu, který pomáhá marmeládě správně tuhnout. Pektin je přírodní zahušťovadlo obsažené v ovoci, které je nezbytné pro výrobu marmelády. Bohužel si ale citrusy u nás na českých zahradách jen tak nevypěstujeme, proto volte raději místní ovoce s nižším obsahem pektinu, který můžete uměle doplnit pomocí želírovací látky nebo přidáním citronové či limetkové šťávy.

Doporučený článek:  Pečená jablka jako jedna ze surovin na müsli dezert
Zdroj obrázku: Freepik

Zajímavé kombinace, které stojí za vyzkoušení

Marmeláda je všestranná pomazánka, kterou lze upravit podle vlastních chuťových preferencí. Zde je několik zajímavých kombinací, které můžete vyzkoušet:

  • Jahoda a rebarbora: Kombinace sladkých jahod a kyselé rebarbory vytváří dokonalou rovnováhu chutí v této marmeládě.
  • Rybíz a kardamom: Zemité a teplé chutě kardamomu se dokonale snoubí s kyselostí rybízu.
  • Meruňka a vanilka: Přidání vanilky do meruňkové marmelády dodává teplé a sladké aroma, které doplňuje přirozenou sladkost meruněk.
  • Jahody a balzamikový ocet: Trocha balzamikového octa v jahodové marmeládě dodává vynikající sladkokyselou chuť, která vyvažuje sladkost jahod.
  • Borůvka a levandule: Sušené květy levandule dodávají borůvkové marmeládě květinové aroma, které doplňuje přirozenou sladkost borůvek.
  • Třešeň a mandle: Oříšková chuť mandlí dokonale doplňuje sladkost třešní.
  • Jablko a skořice: Klasická kombinace, přidání skořice do jablečné marmelády vytváří teplou a uklidňující chuť.
Zdroj: https://www.thewi.org.uk/education-and-training/education/activities/food-and-cookery/cooking-tips/10-tips-for-making-jam
.

Doporučené články