Léto se blíží ke konci a s ním přichází na scénu období sklizně. Právě v tuto dobu se nám ale občas stane, že máme zeleniny či ovoce víc, než zvládáme běžně spotřebovat. I proto se vždy hodí mít v záloze nějaké netradiční recepty, které nám konzumaci jedné a té samé suroviny aspoň trochu zpestří. Tato situace často nastává u cukety. I když se dá jíst syrová, je vždy lepší ji tepelně upravit. Způsobů, jak na to, je mnoho. Dá se připravit jak nasladko, tak naslano. My vám dnes přinášíme recept netradiční, ale výborný – cuketové těstoviny.
Proč je dobré cuketu zařadit do jídelníčku
Cuketa se hodí do jídelníčku ne pouze lidem na dietě. I když je to samozřejmě jedno z jejích důležitých využití. Má totiž daleko méně kalorií než třeba klasické těstoviny. Tato alternativa se může hodit i těm z nás, co mají například alergii na lepek nebo jsou na ně klasické těstoviny příliš těžké. Tímto způsobem také jednoduše zařadíte do své stravy další porci zeleniny, která se jistě neztratí. Získáte tak potřebné vitamíny a vlákninu. Také tím jídelníček samozřejmě zpestříte a objevíte nové chutě. A co víc, zamezíte plýtvání pracně vypěstovaných surovin.
Cuketové těstoviny jako náhrada těch tradičních
Cuketové těstoviny jsou poměrně snadné na přípravu a navíc k nim nebudete potřebovat ani žádné velké množství surovin. V prvé řadě začněte tím, že si nakrájíte a dáte restovat cibuli. Dělejte tak ideálně na olivovém oleji. Poté přidejte nadrobno nakrájený česnek a nechte ho rozvonět. Dále nakrájejte rajčata a papriku, které také přihoďte do pánve. Dochuťte drceným oreganem a přiveďte k varu. Cuketu si oloupejte a pomocí škrabky z ní vytvořte proužky. Zastavte se, až dojdete k semínkům. Ta přidejte do omáčky a nechte změknout. Dochuťte solí a pepřem. Podávat můžete těstoviny například s parmazánem či lístky bazalky.
Zdroj: https://downshiftology.com/recipes/how-to-make-and-cook-zucchini-noodles-the-most-popular-methods/