Bramborová klobása přijde k chuti nejen během grilování

Recept, který se objevuje v různých obměnách snad na všech poutích nebo ve stáncích na náměstích po celé republice při různých příležitostech. Bramborová klobása chutná delikátně, přitom se připravuje velmi snadno a z ingrediencí, které jsou levné a vždy dostupné. Recept pochází z běloruské kuchyně, ale v různých obměnách se vyskytuje v Polsku, v Litvě, na Ukrajině nebo v Rusku. Čím začít? Strouhanými bramborami.

Brambory, slanina a smažená cibulka

V čem tkví jedinečnost bramborové klobásy? Jednoznačně potěší svou chutí, k tomu dobře zasytí, hodí se proto i na cesty nebo na večerní posezení. Bramborová nádivka se připravuje ze syrových strouhaných brambor, slaniny nebo klobásy, vše doplňuje smažená cibulka a použité koření. Nádivka se plní do vepřových střev a následně se peče. Může se také grilovat, což jistě potěší všechny nadšence této letní zábavy.

Doporučený článek:  Jak si připravit to nejlepší grilované kuře?
Zdroj obrázku: Freepik

Ingredience na bramborovou klobásu

Co je potřeba na přípravu bramborových klobás? Připravte si:

  • 1,8–2 kg brambor,
  • 2 cibule,
  • 30 g uzené slaniny,
  • 250 g mouky,
  • 1/2 lžičky pepře,
  • 2 lžičky majoránky,
  • 1,5 lžičky soli,
  • 3 lžíce sádla,
  • 2 m vepřových střev.

Postup přípravy:

Nejprve je nutné připravit vepřová střívka, která se musí vypláchnout a zalít teplou vodou. Nechají se asi dvě hodiny máčet. Během této doby se připraví cibule a slanina, které se nakrájí na kostičky a osmahnou na sádle.

Doporučený článek:  Neobyčejné bramboráky obohacené o chuťově dokonalé suroviny

Brambory se očistí, oloupou a nastrouhají najemno na struhadle. Po vykapání se vloží do mísy, přidá se směs osmažené cibulky a slaniny. Vše se zamíchá, přidá se mouka a koření. Směs se plní pomocí plničky nebo rukama opatrně do střívek.

Na koncích klobás se ponechá trocha místa, po zavázání provázkem se vloží klobásy do pekáče vyloženého pečicím papírem. Na závěr se povrch klobás potře rozpuštěným sádlem. Před vložením do trouby se propíchají jemně vidličkou.

Doporučený článek:  Domácí tlačenka bez masa přijde k chuti po celý rok

Pekáč s klobásami se vloží do trouby vyhřáté na 180 stupňů Celsia na 25 minut, poté se teplota sníží na 160 stupňů Celsia a klobásy se nechají dojít ještě dalších 40 minut. Po dopečení musí mít klobásy křupavou kůrčičku a zlatavou barvu. Podávají se s opečenou cibulkou a škvarky.

Zdroj: https://klopotenko.com/en/potato-sausage/
.

Doporučené články