Šťavnatý hovězí steak na houbách s česnekem, smetanou a parmazánem

Dnes tu máme něco pro masožravce. Pořádný kus voňavého hovězího doplněný houbami ve smetanové omáčce s parmazánem je tak neskutečně lahodný, že se budete při vzpomínce na něj ještě dlouho olizovat. Jako přílohu doporučujeme americké brambory či hranolky, ale bez obav můžete použít i grilovanou zeleninu nebo čerstvý salát. Pokud chcete udělat dojem na návštěvu nebo svou drahou polovičku, pak tento recept je přesně to pravé.

Na hovězí steak na houbách budete potřebovat:

  • Hovězí steak silný asi 2 až 2,5 cm – 2 ks
  • hnědé houby – 300 g
  • česnek – 2 až 3 stroužky
  • menší cibule – 1 ks
  • 30% smetana – 150 ml
  • zeleninový vývar – 150 ml
  • strouhaný parmazán – 4 polévkové lžíce
  • olivový olej – 2 polévkové lžíce
  • máslo – 1 polévková lžíce
  • sůl a mletý černý pepř – podle chuti
Doporučený článek:  Kaštany nejen na výrobu dekorací: připravte originální pokrmy

Návod na přípravu:

Půl hodiny před přípravou vyjměte hovězí maso z lednice, osušte ho papírovou utěrkou a potřete ho směsí soli, pepře a olivového oleje. Takto marinované maso vložte do čisté nádoby, zakryjte ji fólií a nechte při pokojové teplotě marinovat.

Mezitím oloupejte cibuli a nasekejte ji na jemné kostičky. Česnek prolisujte a houby pokrájejte na plátky.

Na kamnech zahřejte pánev se silným dnem, přidejte na ni lžíci olivového oleje a na střední teplotu steaky opékejte po obou stranách 3 až 4 minuty. Hotové maso dejte na talíř, zakryjte alobalem a vložte do trouby, aby nevychladlo.

Doporučený článek:  Se správnými ingrediencemi se mleté kotlety vždy povedou. Připravit je lze i bez vajec

Do pánve po smažení masa přidejte jednu polévkovou lžíci másla, rozehřejte ho a osmahněte na něm cibulku dorůžova. Pak přidejte prolisovaný česnek a plátky hub a chvíli restujte. Asi po čtyřech minutách přilijte zeleninový vývar a vařte, dokud směs mírně nezhoustne. Přilijte do pánve smetanu, vařte další 2 minuty a nakonec přisypejte strouhaný parmazán.

Maso vložte zpátky do pánve s omáčkou, můžete přiklopit pokličkou a chvíli vše společně vařte.

Pak už jen odstavte z ohně a ještě čerstvé servírujte na talíř.

Doporučený článek:  Červená řepa stále dokáže překvapit. Je tajným lékem, který vyžene nachlazení z těla

Dobrou chuť.

.

Doporučené články