Malé propíchnutí vajíček jehlou usnadní jejich loupání po uvaření

Uvaření vajec není žádná věda, je ale nutné znát triky, díky kterým půjde uvařené vajíčko snadno oloupat. Vyzkoušejte jednoduchý trik, díky kterému budete mít vajíčka oloupaná jedna radost. Jsou oblíbenou surovinou především ke snídani, ale používají se také k pečení nebo další úpravě. Jak si připravit fantastická vajíčka, která dodají spoustu živin?

Jak správně uvařit vejce?

Vaření vajec se děje dnes a denně v mnoha domácnostech, ale bohužel většina lidí netuší, kolik minut potřebuje vajíčko natvrdo a jak dlouho ho vařit naopak tak, aby bylo uvnitř měkké. Další výzvou je samotné loupání vajíček, protože některá jdou velmi těžko. Bude záležet na tom, jestli je dáte vychladnout a jak jsou stará. Můžete si ale pomoci jednoduchým trikem.

Doporučený článek:  Léto se blíží. Před první grilovačkou je důležité postarat se o samotný gril

Vajíčka se od skořápky snadno oddělí, pokud budete následovat tento postup. Než dáte vejce vařit, měli byste je vyndat z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Pak budete potřebovat jehlu nebo špendlík. Do zaoblené části vajíčka, kterou byste měli vejce dávat do lednice dolů, udělejte velmi malou dírku, skoro neviditelnou. Punkci provádějte velmi opatrně, jinak vám bílek vyteče.

Zdroj obrázku: Freepik

Vajíčko půjde snadněji oloupat

Otvor ve vajíčku by neměl být hluboký, protože bílek by mohl snadno vytéct. Ale nestává se to často, protože zaoblená část obsahuje dutinu, která vajíčko chrání. Vejce pak vložte do vroucí vody pomocí lžíce. Jestliže ho chcete naměkko, vařte ho pouze 5–6 minut. Pokud máte raději vejce natvrdo, bude potřebovat 7–10 minut. Po uvaření vejce dejte do studené vody, aby rychleji vychladla.

Doporučený článek:  Křupavé řízky připravíme i bez strouhanky. Nahradí ji produkty, které dodají jídlu úplně jinou chuť

Po uvaření a vychladnutí pak půjde skořápka snadno oddělit právě pomocí malého triku, který jste udělali pomocí jehly. Vajíčka pak můžete jíst samotná nebo si k nim nakrájet kousky zeleniny. Výborná budou například s jarní cibulkou.

Zdroj: https://www.recipetips.com/kitchen-tips/t--1185/hard-boiled-eggs.asp
.

Doporučené články