Studené brambory mají nižší glykemický index a jsou vhodné i pro diabetiky

Lidé, kteří trpí cukrovkou, musí být při konzumaci potravin velmi opatrní. Jedním ze základů léčby cukrovky je vyvážená strava s nízkým glykemickým indexem. Proto se tito lidé velmi vyhýbají právě bramborám, které obsahují velké množství cukru. Ukazuje se však, že existuje metoda, jak v bramborách snížit glykemický index.

Jaké pozitivní vlastnosti mají brambory na lidský organismus?

Nejenže jsou brambory tradiční přílohou české kuchyně, také obsahují velké množství blahodárných látek. Jsou cenným zdrojem vitamínu C a také vitamínů ze skupiny B. Brambory jsou velmi málo kalorické. Obsahují ve 100 g pouze 60–70 kalorií. Na rozdíl od glykemického indexu, ten je totiž u brambor vysoký, a to až 95.

Doporučený článek:  Někteří lidé vejce raději nekupují. Bojí se, aby se z nich nevylíhlo kuře
Zdroj obrázku: Freepik

Glykemický index brambor

Jak je možné, že mají brambory tak vysoký GI? Je to dáno tím, že hlavním komplexním sacharidem, ze kterého se tato zelenina skládá, je škrob. Ten tvoří asi 25 % obsahu brambory. Škrob se skládá z řetězce molekul glukózy, a čím je tento řetězec delší, tím ho naše tělo hůře zpracovává. Pokud by diabetik snědl velké množství této zeleniny, mohlo by dojít k poruchám pankreatických buněk, tedy ke zvýšení rizika vzniku diabetu druhého typu.

Doporučený článek:  Snídaně je důležitá, musí být ale zdravá. Vyzkoušejte tentokrát něco netradičního

Jakým způsobem konzumovat brambory, aby měly nižší GI?

Diabetici si jednou za čas rádi pochutnají na bramborách, ale musí pak omezit příjem jiných potravin. Vědci ale přišli na to, jak je možné konzumovat brambory tak, aby byl jejich GI nižší. Jedná se o brambory studené. V této formě se totiž v bramborách produkuje rezistentní škrob, který naše tělo není schopno strávit. Dobré vědět je také to, že tento druh škrobu se v našem těle chová podobně jako vláknina. Tedy zpomaluje zvýšení hladiny cukru v krvi po jídle. Pokud tedy milujete brambory, určitě stojí za to vyzkoušet tento jednoduchý trik.

Zdroj: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/diabetes/in-depth/diabetes-diet/art-20044295, https://www.healthline.com/nutrition/foods/potatoes, https://www.diabetes.org.uk/guide-to-diabetes/enjoy-food/carbohydrates-and-diabetes/glycaemic-index-and-diabetes, https://www.diabetesincontrol.com/cold-potatos-have-a-lower-glycemic-index/
.

Doporučené články