Brambory jsou diabetikům zapovězené. V jedné formě si je však mohou dopřát i oni

Diabetici si musí přirozeně dávat pozor na to, co jedí. Jednou ze surovin, které jsou při dietě s nízkým glykemickým indexem zakázané, jsou brambory. Ukázalo se ovšem, že tuto oblíbenou zeleninu mohou jíst i lidé s cukrovkou. Musí jen vědět, jak snížit jejich glykemický index. Brambory jsou skvělým doplňkem pokrmů všeho druhu a je velká škoda, když je musíte vyřadit z jídelníčku. Poradíme vám, jak se jich nemusíte vzdávat ani v případě, že máte cukrovku.

Brambory mají většinou vysoký glykemický index

Proč mají brambory vysoký glykemický index (GI)? Je to proto, že je tvoří komplexní sacharidy. Z 25 % se skládají ze škrobu, který sestává z velkého množství molekul glukózy. Právě příliš mnoho škrobu může poškodit organismus glukózou, což je pro diabetiky nebezpečné. Dobrou zprávou je, že brambory můžete upravit takovým způsobem, aby měly nízký GI. Podívejme se, jak na to.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak konzumovat brambory při diabetické dietě?

Diabetici si mohou jednou za čas dovolit konzumovat brambory a začlenit je do svého jídelníčku. Musí mít ovšem na paměti, že je nesmí konzumovat pravidelně. A konzumace brambor pro lidi s cukrovkou bude možná jedině v případě, že je upraví určitým způsobem. Díky tomu budou mít nízký glykemický index, takže jim neublíží. Není na tom přitom nic složitého.

Jedním ze způsobů, jak snížit glykemický index brambor, je jíst je studené. I v tomto stavu brambory obsahují škrob, ale ten se nechová jako glukóza, nýbrž jako vláknina. Díky tomu zpomalí vzestup hladiny cukru v krvi po jídle, což bude pro všechny diabetiky dobře. Máte-li vysokou hladinu cukru v krvi, ale zároveň milujete brambory, měli byste je vyzkoušet konzumovat studené. Můžete z nich například připravit lahodný salát, který bude chutnat skvěle i studený. Pochutnáte si jednou za čas na bramborách, a přitom neohrozíte své zdraví.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/potatoes-and-diabetes
.

Doporučené články