Květákový pudink je netradiční přílohou i hlavním chodem

Když se řekne pudink, všichni si představí lahodný a jemný dezert sladké chuti. Povětšinou se připravuje vanilkový, čokoládový, jahodový nebo banánový. Ale naše babičky připravovaly pudink i naslano, což asi mnohé překvapí. Zatímco tento recept byl považován za obyčejné a rychlé jídlo, dnes se květákový pudink servíruje v nejlepších restauracích nebo na sváteční stoly. Jak se připravuje květákový pudink, který uhrane svou jedinečností a delikátní chutí?

Slaný pudink ze šlehaných vajec

Typický sladký pudink je dezert, který se připravuje z mléka, cukru a pudinkového prášku, jehož základní složkou je kukuřičný nebo bramborový škrob. Je hotový během několika málo minut, přičemž se podává po zchladnutí. Květákový pudink se připravuje naopak z vyšlehaných žloutků a z tuhého sněhu z bílků. Do slaných pudinků se mohou přidávat houby, mleté maso, sýr nebo kroupy.

Doporučený článek:  Recept pro krásné ruce, kterým ani největší mrazy neublíží. Citronová maska dokáže zázraky
Zdroj obrázku: Freepik

Květákový pudink

A jak připravit květákovou variantu pudinku, který potěší svou jedinečnou chutí této zdravé zeleniny? Nachystejte si:

  • 1 květák,
  • 5 vajec,
  • 50 g másla,
  • 4 lžíce strouhanky,
  • sůl a pepř dle chuti,
  • muškátový oříšek dle chuti.

Způsob přípravy:

Čerstvý květák ze zahrádky nebo z farmářského trhu se dokonale omyje a rozdělí na jednotlivé růžičky. Uvaří se ve slané vodě doměkka obdobně, jako se připravuje před smažením. Nechá se vychladnout a poté se pomocí šťouchadla na brambory rozmačká na jemnou kaši.

Doporučený článek:  Poctivý kvas dodá sílu. Na ten v obchodech zapomeňte, nejlepší si nachystáte sami doma

Následně se vajíčka rozklepnou a oddělí se žloutky od bílků. V kovové nebo skleněné misce se vyšlehá z bílků tuhý sníh, ve druhé misce se naopak smísí žloutky se změklým máslem. Do misky se žloutky se přidá květáková kaše a strouhanka.

Směs se dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na samotný závěr se vmíchá připravený tuhý sníh. Směs se přelije do vymazané zapékací mísy máslem. Forma se přikryje a připravuje ve vodní lázni. Květákový pudink se podává ještě teplý jako příloha nebo hlavní jídlo.

Zdroj: https://bonapeti.com/recipes/r-223592-Cauliflower_Pudding
.

Doporučené články