Když se řekne pudink, všichni si představí lahodný a jemný dezert sladké chuti. Povětšinou se připravuje vanilkový, čokoládový, jahodový nebo banánový. Ale naše babičky připravovaly pudink i naslano, což asi mnohé překvapí. Zatímco tento recept byl považován za obyčejné a rychlé jídlo, dnes se květákový pudink servíruje v nejlepších restauracích nebo na sváteční stoly. Jak se připravuje květákový pudink, který uhrane svou jedinečností a delikátní chutí?
Slaný pudink ze šlehaných vajec
Typický sladký pudink je dezert, který se připravuje z mléka, cukru a pudinkového prášku, jehož základní složkou je kukuřičný nebo bramborový škrob. Je hotový během několika málo minut, přičemž se podává po zchladnutí. Květákový pudink se připravuje naopak z vyšlehaných žloutků a z tuhého sněhu z bílků. Do slaných pudinků se mohou přidávat houby, mleté maso, sýr nebo kroupy.
Květákový pudink
A jak připravit květákovou variantu pudinku, který potěší svou jedinečnou chutí této zdravé zeleniny? Nachystejte si:
- 1 květák,
- 5 vajec,
- 50 g másla,
- 4 lžíce strouhanky,
- sůl a pepř dle chuti,
- muškátový oříšek dle chuti.
Způsob přípravy:
Čerstvý květák ze zahrádky nebo z farmářského trhu se dokonale omyje a rozdělí na jednotlivé růžičky. Uvaří se ve slané vodě doměkka obdobně, jako se připravuje před smažením. Nechá se vychladnout a poté se pomocí šťouchadla na brambory rozmačká na jemnou kaši.
Následně se vajíčka rozklepnou a oddělí se žloutky od bílků. V kovové nebo skleněné misce se vyšlehá z bílků tuhý sníh, ve druhé misce se naopak smísí žloutky se změklým máslem. Do misky se žloutky se přidá květáková kaše a strouhanka.
Směs se dochutí solí, pepřem a muškátovým oříškem. Na samotný závěr se vmíchá připravený tuhý sníh. Směs se přelije do vymazané zapékací mísy máslem. Forma se přikryje a připravuje ve vodní lázni. Květákový pudink se podává ještě teplý jako příloha nebo hlavní jídlo.
Zdroj: https://bonapeti.com/recipes/r-223592-Cauliflower_Pudding