Zelené fazolky se do českého jídelníčku pomalu, ale jistě vracejí s tím, jak Češi stále více dbají na své zdraví a hledí si toho, co jedí. Oblíbený pokrm našich předků přitom z našeho stolu málem vymizel. Za časů našich babiček se fazolové lusky jedly nejen na přelomu léta a podzimu, kdy dozrávají, ale také v chudých zimních měsících, kdy mnohé jiné potraviny nebyly k dispozici. Zelené fazolky se totiž dají nakládat. A právě na nakládané fazolky pro vás máme jeden skvělý a jednoduchý recept.
Fazolky na zimu
Na čtyři litrové zavařovačky fazolek budete potřebovat jen tyto ingredience:
- 2 kg zelených fazolek,
- 1,5 l převařené vody,
- 250 ml octa,
- 50 g cukru krystal,
- 8 g soli.
Podle chuti pak můžete doplnit nové koření, cibuli nebo kopr. Obecně ale platí, že je lepší naložit fazolky samostatně a další koření k nim přidat až při podávání.
Příprava
Omyté a očištěné fazolky rozdělte do sklenic a zaprašte odpovídajícím množstvím cukru a soli. Do každé sklenice nalijte díl octa a vody tak, aby tekutina byla asi 1 cm pod okrajem sklenice. Pak sklenice naskládejte do velkého hrnce vystlaného čistou utěrkou nebo ručníkem, zalijte vodou tak, aby byly asi do tří čtvrtin ponořené, a přiveďte k varu. Sklenice vařte asi 30 minut, pak je vyjměte, obraťte dnem vzhůru a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Skladujte v temnu a chladu a po otevření v lednici. Když sklenici otevřete, fazolky spotřebujte během několika dní.
Využití
A k čemu se takové nakládané fazolky hodí? Inu, mají skoro stejné využití jako ty čerstvé, můžete si z nich připravit skvělý fazolový salát, který je podobný oblíbenému bramborovému salátu, nebo si udělat marinované fazolky jako přílohu k masu. A pokud je na pánvi orestujete se slaninou nebo třeba uzeným tofu, půjde o nutričně hodnotný hlavní chod, ke kterému se jako příloha hodí šťouchané brambory.
Zdroj: https://www.spendwithpennies.com/quick-pickled-green-beans/