K výrobě jablečného octa postačí slupky z ovoce a jádřince

Servírujete dětem nebo sobě jablíčka bez slupek? Nebo potřebujete na přípravu dezertů pouze dužninu? Zbylé slupky povětšinou končí v koši nebo na kompostu, přitom se jedná o cennou přísadu, ze které se může připravit domácí jablečný ocet. Úžasné dochucovadlo zeleninových salátů ocení celá rodina, navíc nemá použití jen v gastronomii. Jablečný ocet pomůže při úklidu domácnosti a je neocenitelný v lidovém léčitelství. Jak jej vyrobit doma ze slupek?

Ve stylu zero waste

Zpracovat vše, k tomu vytvořit domácí prostředek na mytí a čištění? Přesně! Do mnoha receptů se používají jablíčka zbavená slupek a jádřinců, které pak často končí v koši. Nemusí, mohou se ve stylu zero waste využít k výrobě domácího jablečného octa, který perfektně dochutí připravované pokrmy, pomůže ale také zlikvidovat odolnou špínu. Lze jej používat namísto klasického lihového kvasného octa na čištění kuchyňské linky, dřezu nebo koupelnových obkladů, dlažby a baterií.

Doporučený článek:  Netradiční recepty pro mikrovlnnou troubu, které zachutnají celé rodině
Zdroj obrázku: Freepik

Na vyčištění bot i při hubnutí

Jaké jsou další důvody pro přípravu domácího jablečného octa? Vlastní výrobek výtečně poslouží na očištění obuvi z kožených nebo jemných materiálů. Houbička nebo hadřík se namočí v jablečném octu a skvrny se vyčistí. Zlikviduje též zápach uvnitř bot, na látku se nakape jablečný ocet a nechá se působit přes noc. Jablečný ocet milují též lidé, kteří nedají dopustit na lidovou medicínu. Čistí totiž tělo od toxinů a podporuje spalování tuků, proto po něm sahají lidé na dietě, k tomu harmonizuje hladinu glukózy v krvi. Pro tyto účely se používají dvě lžíce jablečného octa na sklenici vody, směs se pije jednou denně.

Doporučený článek:  Kupované brambůrky jsou nezdravé. Domácí zeleninové lupínky se připraví snadno v troubě

Recept na přípravu domácího jablečného octa

Připravte si velkou sklenici nebo jinou nádobu, do které vsypejte kilogram slupek a jádřinců. Ohřejte vodu v rychlovarné konvici a v jednom litru rozpusťte dvě lžíce cukru. Jablečnou směs cukerným roztokem zalijte, vršek přikryjte gázou nebo plátýnkem, můžete upevnit pomocí provázku, a dejte odležet na teplé místo na čtyři až šest týdnů. Každodenně promíchávejte, na povrchu vznikne pěna, když zmizí, je jablečný ocet připravený k použití. Domácí jablečný ocet se skladuje v uzavíratelné skleněné nádobě v chladničce.

Zdroj: https://www.goingzerowaste.com/blog/how-to-make-apple-cider-vinegar-from-scraps/
.

Doporučené články