Tento sladký lék strčí do kapsy všechny běžné sirupy. Nachlazení bude minulost

Prohřeje organismus, potěší svou chutí a navíc je extrémně jednoduchá na přípravu. Řeč je o medové tinktuře, která má řadu léčivých vlastností, je cenným zdrojem draslíku, hořčíku, železa, kyseliny listové, manganu a spousty vitamínů. Pomůže při bolestech v krku a chrapotu a pro své baktericidní a antivirové vlastnosti se doporučuje zejména při nachlazení a chřipce.

Příprava základní tinktury

Při přípravě medové tinktury musíte dát pozor, aby teplota nepřesáhla 40 °C, jinak by ztratila své léčivé vlastnosti. Pozornost věnujte i správnému výběru medu – ne každý je pro přípravu tinktury vhodný. Nejčastěji doporučovaným a vybíraným medem je lipový, vícekvětý nebo pohankový. Naopak se vyhněte těm syntetickým.

Recept na medovou tinkturu je velmi jednoduchý. Potřebovat budete pouze 100 gramů medu a půl litru lihoviny. Med rozpusťte ve vodní lázni, poté ho smíchejte s lihovinou. Přelijte do čisté a sterilované zavařovací sklenice, uzavřete a na tři dny odstavte. Po uplynutí této doby můžete tinkturu přelít do lahviček a začít používat.

Zdroj obrázku: Freepik

Medová tinktura s citronem

Tinkturu můžete připravit také s citronem, postup je ale trochu pracnější. Potřebovat budete litr tekutého medu, půl litru citronové šťávy a litr lihoviny. Smíchejte tekutý med s citronovou šťávou, poté přilijte lihovinu a důkladně promíchejte. Nalijte do lahví a odložte na tmavé a chladné místo. První týden je třeba tinkturu každý den protřepat. Po třech týdnech tinkturu přefiltrujte přes gázu a opět umístěte na tmavé a chladné místo. Po měsíci ji můžete začít užívat podle potřeby.

S medovou tinkturou by měli být opatrní především lidé na dietě. Med má vysoký obsah kalorií a zvyšuje chuť k jídlu, proto příliš nepomůže při hubnutí. Vzhledem k přirozeně se vyskytujícím cukrům v medu by tuto léčivou směs neměli užívat lidé s poruchami metabolismu glukózy, tedy osoby trpící cukrovkou nebo inzulinovou rezistencí.

Zdroj: https://www.daburhoney.com/benefits-of-honey.aspx
.

Doporučené články