Každý druh rýže se hodí pro specifické použití

Rýže se bezesporu řadí mezi nejoblíbenější přílohy, protože se skvěle snoubí s chutí omáček a masa. Výhodou je, že se dobře hodí k zelenině a může se rovněž připravovat na sladko v podobě mléčné rýže nebo rýžových nákypů se sezónním ovocem. Rýže je velmi zdravá, proto by se měla zařazovat pravidelně do jídelníčku. A jakou vybrat? Bílá je tradiční, ale existují i další druhy, které stojí za vyzkoušení.

Bílá rýže je dobře stravitelná

Proč zvolit jako přílohu bílou rýži? Je lehce stravitelná a má poměrně nízkou kalorickou hodnotu. Na 100 gramů připadá přibližně 130 kalorií. Nejběžnějším typem je dlouhozrnná, která je vhodná pro pacienty s trávicími potížemi. Tento druh rýže obsahuje asi 68 procent vody, 28 procent sacharidů a 3 procenta vlákniny, jen stopové množství minerálů a vitamínů. Nehodí se pro pacienty s cukrovkou, vhodná je naopak při průjmech. Bílá rýže se snadno připravuje, na jeden hrnek sušených zrn připadají dva hrnky vody a vaří se cca 15 minut.

Doporučený článek:  Vaření v myčce je jednoduché a rychlé, má však pravidla
Zdroj obrázku: Freepik

Divoká červená rýže při chudokrevnosti

Červené rýži se přezdívá divoká a připravuje se taktéž z jednoho dílu zrn a dvou dílů vody, ale vaří se o poznání déle, asi 40–45 minut. Červená rýže je zdrojem vitamínů skupiny B, zejména B6, kterého obsahuje čtvrtinovou denní dávku v jedné porci. Tuto přílohu by měli volit pacienti s chudokrevností a s bolavými klouby, dokonce snižuje špatný cholesterol. Na skus je pevnější, protože obsahuje slupku, má jemně oříškovou chuť.

Arborio do italského rizota

Pravé rizoto musí být lepkavé a měkké, proto se používá na jeho přípravu rýže arborio, která se hodí též do kaší a dezertů. Před vařením se neproplachuje a je hotová do 20 minut. Dvojnásobek času potřebuje na dovaření hnědá rýže, kterou mohou též diabetici. Je neloupaná a je bohatým zdrojem vlákniny, má ale nízký glykemický index. Na jeden šálek zrn připadají asi tři šálky vody. Neméně oblíbená rýže je jasmínová, která má vyrovnaný poměr bílkovin a sacharidů, vzhledem ke 118 kaloriím na 100 gramů vařené rýže se konzumuje při dietě.

Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/your-guide-to-rice-varieties-5209601
.

Doporučené články