Kupované brambůrky jsou nezdravé. Domácí zeleninové lupínky se připraví snadno v troubě

Existuje mnoho faktorů, které kladou chipsy na vrchol žebříčku nejvíce nezdravých občerstvení. Je to také jeden ze základních produktů, které musíme odmítat při zdravé stravě. Existuje však zdravá náhrada tohoto křupavého pokušení. Vyzkoušejte chutné zeleninové lupínky z trouby.

Chipsy ve zdravé dietě

Pokud jde o konzumaci chipsů, je nejlepší je úplně vyřadit ze stravy. Obyčejné chipsy obsahují mnoho tuků (včetně transmastných tuků), kvůli čemuž jsou těžko stravitelné a kalorické, a navíc jsou obvykle plné látek, které zvyšují chuť. Čím více zvýrazňovačů chuti pravidelně konzumujeme, tím vyšší je práh odezvy našich chuťových buněk. Při časté konzumaci chipsů přestáváme cítit jemnější chutě, například dušená jídla. Kvůli tomu nám pak nechutnají dietní jídla.

Doporučený článek:  Ze zbylých brambor ještě uvaříme chutný oběd nebo večeři

Pokud už na ně máte chuť, vyberte ty s nejkratším složením. Na pultech obchodů je velký výběr. Čím více lidí bude vyhledávat zdravější verzi, tím spíše se budou muset výrobci přizpůsobit rostoucím požadavkům spotřebitelů. V žádném případě vám nic nebrání v přípravě chipsů doma. Výběrem kvalitní zeleniny a správného způsobu přípravy můžeme z nezdravého občerstvení učinit prvek bohatý na živiny.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravá alternativa

Ve skutečnosti můžeme použít vše, co lze nakrájet na plátky. Řepa, sladké brambory, cuketa, a dokonce mrkev nebo petržel – všechna tato zelenina je perfektní pro přípravu chipsů. Pokud jste si doposud spojovali celer hlavně s vývarem, můžete změnit názor. Tvrdá část celeru je také vhodná k pečení. A to stále není vše. Domácí chipsy můžete připravit také z kapusty.

Doporučený článek:  Ochraňte svou kuchyň před invazí molů. Na pomoc přijdou samotné kuchyňské přísady

Pravidlo je jedno – čím jsou proužky tenčí, tím budou chutnější. Je důležité, aby všechny měly podobnou tloušťku, potom budou všechny stejně propečené. Pokud máte příležitost, použijte kráječ. Nezáleží na tom, ze které zeleniny se chystáte připravit křupavé občerstvení. Buďte trpěliví. K sušení i po pečení. Pokud nejsou tak křupavé, jak by měly, je dobré nechat je v troubě, dokud zcela nevyschnou. Je lepší počkat trochu déle, než pokazit radost z křupavosti.

Zdroj: https://www.thespruceeats.com/homemade-vegetable-chips-102105
.

Doporučené články