Pečení s dětmi může být nejen zábavnou aktivitou, ale také příležitostí k rozvoji dovedností, kreativity a chuti do vaření. Pokud hledáte recepty, které jsou vhodné pro malé kuchaře a zároveň jednoduché a bezpečné, máme pro vás několik skvělých nápadů. Připravte se na společné dobrodružství v kuchyni!
1. Muffiny se zakysanou smetanou a borůvkami:
Ingredience:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1/2 hrnku cukru
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 1 hrnek zakysané smetany
- 1/2 hrnku másla (rozpuštěného)
- 2 vajíčka
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 hrnek čerstvých borůvek
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C a připravte muffinovou formu s papírovými košíčky.
- Ve velké misce smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva a sůl.
- V jiné míse smíchejte zakysanou smetanu, rozpuštěné máslo, vajíčka a vanilkový extrakt.
- Postupně přidejte směs s tekutými ingrediencemi ke směsi se suchými ingrediencemi a míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Přidejte borůvky a jemně je vmíchejte.
- Rozdělte těsto do muffinové formy a pečte 18-20 minut, nebo dokud muffiny nejsou zlatě hnědé.
2. Pizza bagety:
Ingredience:
- Bagety (plátek na 2 kousky)
- Rajčatová omáčka
- Nastrouhaný sýr
- Nasekaná zelenina (např. paprika, rajčata, houby)
- Plátek šunky nebo salámu (nepovinné)
- Sušené bylinky (bazalka, oregano)
Postup:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Rozřízněte bagety na poloviny a položte je na plech.
- Rozetřete rajčatovou omáčku na bagetách.
- Posypete nastrouhaným sýrem a přidáte nasekanou zeleninu a plátek šunky nebo salámu, pokud chcete.
- Posypte sušenými bylinkami.
- Pečte 10-12 minut, nebo dokud sýr neroztaje a bagety zezlátnou.
3. Ovocný jogurtový dort:
Ingredience:
- 2 hrnky vanilkového jogurtu
- 1 hrnek smetany na šlehání
- 1/2 hrnku cukru
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Ovoce podle libosti (jahody, maliny, banány, kiwi)
- Sušenky (např. plátýnky)
Postup:
- Ve velké míse smíchejte jogurt, smetanu na šlehání, cukr a vanilkový extrakt.
- Na dno dortové formy nebo sklenic umístěte vrstvu sušenek.
- Na sušenky nasypte směs jogurtu a smetany.
- Pokrájejte ovoce na plátky a umístěte ho na vrchol směsi.
- Opakujte vrstvy podle libosti.
- Dortový dezert nechte ztuhnout v lednici a poté podávejte.
4. Tvarohové palačinky:
Ingredience:
- 1 hrnek tvarohu
- 2 vajíčka
- 2 lžíce cukru
- 1/2 hrnku hladké mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- Špetka soli
- Máslo na smažení
Postup:
- V míse smíchejte tvaroh, vajíčka a cukr dohladka.
- Přidejte hladkou mouku, prášek do pečiva a špetku soli. Míchejte, dokud nedostanete hladké těsto.
- Rozpálenou pánvičku potřete máslem.
- Lžící vylejte těsto na pánvičku a smažte palačinky z obou stran do zlatova.
- Podávejte s medem, džemem nebo ovocem.
5. Ovocné špízy s čokoládovým fondue:
Ingredience:
- Různé druhy ovoce (jahody, hroznové víno, ananas, banány)
- 100 g hořké čokolády
- 50 ml smetany na vaření
- Špejle na špízy
Postup:
- Ovoce nakrájejte na kousky a napichujte na špejle.
- Ve vodní lázni rozpustíte hořkou čokoládu a smetanu na vaření, dokud získáte hladkou čokoládovou omáčku.
- Podávejte ovoce s čokoládovým fondue na stolku a nechte děti namáčet ovoce do čokolády.
Těmito recepty na jednoduché a bezpečné pokrmy můžete zapojit děti do kuchyně a vytvořit spolu nejen lahodné, ale i nezapomenutelné chvíle. Nezapomeňte na bezpečnostní pravidla, jako je používání nože pod dohledem dospělého a vysvětlení rizik v kuchyni. Pečení s dětmi může být zábavným rodinným rituálem a představuje výborný způsob, jak sdílet dovednosti a radosti z jídla.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/kids-cooking-recipes