Dávejte si pozor, jaké potraviny jíte. Je sice špatná doba a žijeme ve státě, kde se všechno zdražuje – ať se jedná o pohonné hmoty, uzeniny, nebo pečivo – není ale nutné kupovat levné náhražky, které akorát uškodí zdraví. Některé produkty obsahují nejen nadbytek soli, ale také dalších chemických látek, které naše tělo nepotřebuje, a tak je namístě přemýšlet o tom, jaké pokrmy a potraviny kupujeme.
Víte, jak může ekonomické krize zasáhnout vaše zdraví?
Ekonomická krize se projevuje nejen u nás, patrná je po celé Evropě. Bohužel lidé kvůli tomu začali šetřit, mnohdy ale na nesprávném místě – na potravinách. Potraviny jsou přitom tím nejdůležitějším, co naše tělo potřebuje. Proč se lidé rozhodli ušetřit právě na potravinách? Je to jasné – dnes již existují produkty, které mohou ty drahé potraviny nahradit. Jsou levnější, ale bohužel také méně zdravé a chutné.
Nejen kvůli zdražování si ale lidé neumí potraviny a jídlo ani vychutnat. Promítá se do jejich životní úrovně. Jíme produkty, které nejsou pro tělo vhodné, jsou plné nejen soli, ale také cukru a dalších látek, které mohou poškodit naše orgány. Výrobci si uvědomují, že lidé nemají mnoho peněz nazbyt, a tak se snaží vymýšlet alternativy. Bohužel většina produktů není tak kvalitní, jak by měla být.
![](https://receptovnik.cz/wp-content/uploads/14442/couple-shopping-food.jpg)
Výrobci používají látky, které jsou škodlivé
Pokud výrobce vyrábí některé produkty ve velkém množství, bude tím ovlivněna jejich kvalita. Káva, listový čaj nebo máslo jsou potraviny, které jsou drahé, a jsou tak snadno nahraditelné. Tím se ale ohrožuje právě zdraví lidí. Mnoho z producentů upravuje složky, které používá k výrobě produktu. Nejlepším řešením při nákupu potravin je číst štítky, kde každý produkt musí mít uvedeno složení.
Mnoho lidí totiž obaly nečte a myslí si, že si domů nesou kvalitní a levné produkty, které nebudou tolik znát na peněžence. Opak je ale pravdou. Sice můžete sehnat levné a kvalitní produkty, ale na trhu jich zatím není mnoho. Až 70 % potravin, které sníme, jsou produkty vyrobené v průmyslových podmínkách. Zaměřit bychom se měli na lokální potraviny, které budou bez chemie.
Zdroj: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3673516/