Čokoláda patří mezi nejoblíbenější sladkosti na celém světě, milují ji nejen děti, ale také dospělí. Najít ji můžete nejen v klasických dezertech, ale také se hodí do různých nápojů. Jak ale poznat, že je vhodná k jídlu? Vidíte na čokoládě bílý povlak a nejste si jistí, jestli ji můžete sníst? Poradíme, na co si dávat u čokolády pozor.
Jaké má čokoláda vlastnosti?
Čokoláda v sobě obsahuje nejen kakao, ale také spoustu cukru a dalších látek. Tato pochutina patří mezi nutričně hodnotnější pokrmy. Obsahuje hořčík, zinek, ale také vitamin B. Polyfenoly, které v ní také najdete, zase posilují srdce a nervová soustava bude díky nim správně fungovat. Proto si spousta lidí bere čokoládu na nervy, i jeden jediný kousek dokáže uklidnit.
Čokoláda nejen dokáže uklidnit a zbavit stresu, také umí zabránit zánětu v těle. Co ale dělat, jestli rozbalíte čokoládu a uvidíte na ní bílý povlak? Pro mnoho z nás to znamená, že čokoládu vyhodí bez toho, že by ji ochutnali. Už jste ho určitě viděli také. Je to ale jen tuk, který v čokoládě najdete v hojném množství. Ten se srazí, protože čokoláda projde mnoha teplotními změnami.
Máme se bát otravy?
Jestliže tedy není prošlá a objeví se na ní bílý povlak, nemusíte se ničeho bát a čokoládu můžete sníst. Nehrozí žádná otrava ani zdravotní komplikace v podobě průjmu nebo zácpy. Možná vám ale chuť čokolády nebude připadat stejná, jako kdyby tam povlak nebyl. Čokoládu byste neměli nikdy dávat do lednice a poté ji tam zase vracet, protože právě to způsobí bílý povlak na jejím povrchu.
Čokoláda se dělí na hořkou, mléčnou a bílou, ale můžete dnes najít mnoho variant. Jsou i takové čokolády, které v sobě mají chilli papričky nebo jiné zvláštní potraviny. Jsou opravdovou pochoutkou a za ty nejlepší kousky si pořádně zaplatíte.
Zdroj: https://www.mypanier.com/blogs/food-trends/heres-why-your-chocolate-turns-white-p-s-dont-throw-it-out