Káva snižuje riziko cukrovky a vylepší den. Oblíbené přísady ji ale úplně zničí

Vědci už dávno prokázali, že každodenní pití černé kávy v rozumném množství může mít pozitivní vliv na paměť a náladu. Dalším plusem je snížení rizika cukrovky. Pokud si ale dopřáváme kávu plnou cukru a dalších umělých přísad, může nám spíš uškodit. Podívejte se, s čím je lepší kávu nekombinovat.

Černá káva je zdravá

Káva připravovaná správně má mnoho cenných zdravotních vlastností. Snižuje stres, už samotná její vůně uvolňuje napětí. Prospěšné látky v kávě stimulují mozek a snižují vylučování kortizolu, tedy stresového hormonu. Podle studie z roku 2009 pití jednoho šálku kávy denně snižuje riziko vzniku cukrovky o 7 %.

Doporučený článek:  Při vaření hub dělá většina lidí zásadní chybu. Přicházejí tak o celé bohatství zdravých složek

Káva je jedním z nejlepších zlepšovačů nálady. Pokaždé, když vypijete šálek kávy, hladina serotoninu a dopaminu se zvýší. Pokud se chcete v podzimním a zimním období vyhnout výkyvům nálad, sáhněte po espresu. Díky obsahu kofeinu hraje káva důležitou roli i v procesu metabolismu a pro rychlejší hubnutí. Čím kvalitnější káva je, tím lépe. Pro dosažení co nejlepších výsledků není vhodné nápoj doslazovat. Káva obsahuje hořčík, fosfor, vápník, draslík a v menší míře další prvky.

Zdroj obrázku: Freepik

Co do kávy nepřidávat?

Do kávy rozhodně nepatří sušená smetana, která obsahuje transmastné kyseliny a přispívá k rozvoji srdečních onemocnění. Ani odstředěné mléko není nejlepší volbou, jelikož nízkotučné výrobky zvyšují riziko vzniku cukrovky 2. typu. Pravidelné přidávání cukru do kávy rovněž podporuje vznik cukrovky a nadváhy. Vhodnější je třtinový cukr nebo stévie.

Doporučený článek:  Nejoblíbenější způsob balení potravin přináší nečekaná rizika. Do jídla proniká nebezpečný prvek

Nepřidávejte do kávy sirupy, většinou jsou vyrobené pouze z cukru, barviv a umělých zvýrazňovačů chutí, které mají neblahý vliv na fungování těla. Vyhněte se umělým sladidlům, například sacharinu. Tyto látky negativně ovlivňují metabolismus. Do kávy nepatří ani alkohol. Káva snižuje pocit opilosti, což vede k nadměrnému pití alkoholu a přetěžování jater.

Zdroj: https://www.eatthis.com/worst-coffee-add-ins/, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-coffee, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8066601/, https://www.researchgate.net/publication/12841983_Caffeine_effects_on_mood_and_memory, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-black-coffee
.

Doporučené články