Vejce jsou pokladem pro zdraví. V některých formách prospějí tělu více

Vejce smažená na slanině, míchaná vejce, vejce natvrdo nebo naměkko, omeleta nebo pošírované vejce. Na všechna jídla se sbíhají sliny, ale ne všechna jsou stejně snadno stravitelná. Jak konzumovat vejce, když máte citlivý trávicí trakt? Z které z těchto možností dostane tělo nejvíce živin a proč musíte být v konzumaci vajec umírnění?

Symbol života

Syrové vejce se skládá z více než 70 % z vody, to je hodnota typická pro většinu živých organismů včetně člověka. Celkem 12 % tvoří snadno stravitelné bílkoviny. Vaječný bílek obsahuje všechny aminokyseliny, které si tělo nedokáže samo vyrobit a jsou nezbytné pro jeho fungování. Aminokyseliny jsou také přítomné ve vaječném bílku v optimálním poměru.

Doporučený článek:  Těstoviny, rýži i brambory lze nahradit alternativou s nižším glykemickým indexem
Zdroj obrázku: Freepik

Otázka cholesterolu

Celkem 10 % obsahu vajec tvoří tuky. Právě proto se často hovoří o tom, že konzumace vajec přispívá ke zvýšení hladiny cholesterolu. Vaječný žloutek je zdrojem mastných kyselin, ale zároveň i vitamínů rozpustných v tucích, tj. vitamínů A, D, E a K. Vaječné žloutky obsahují cholesterol, proto je důležité být v jejich konzumaci umírněný. Vědci stále zkoumají vazby mezi cholesterolem v potravě a zvýšením koncentrace LDL cholesterolu v krvi. Předpokládá se, že existuje určitá skupina lidí, jejichž genetická predispozice má větší vliv na tento vztah (cholesterol v potravě a cholesterol v krvi) než u jiných. V zájmu zdraví srdce, cév a oběhového systému je důležité omezit živočišné tuky ve prospěch kvalitních, za studena lisovaných rostlinných olejů, ořechů, semen a zrn.

Doporučený článek:  Superpotraviny udrží v zimě imunitu silnou a skvěle zpestří jídelníček

Nejlépe naměkko nebo pošírovaná

Nejlépe se tráví vejce naměkko nebo pošírované vejce, tj. vařené bez skořápky. V obou případech dostaneme vejce s polotekutým žloutkem. Tělo ho stráví nejrychleji a vezme si z něj nejvíce živin. Čím tvrdší je žloutek, tím více cennějších složek ztrácí. Hůře stravitelná jsou smažená vejce.

Zdroj: https://www.asweetpeachef.com/benefits-of-eggs/
.

Doporučené články