Jak na domácí džemy a marmelády krok za krokem

Podzim přináší bohatou úrodu ovoce, které můžeme využít k výrobě lahodných džemů a marmelád. Pokud se chcete pustit do domácí výroby, není to vůbec složité. Následující krok za krokem vás provede procesem přípravy těchto úžasných pochoutek, na kterých si budete pochutnávat po celou zimu.

Výběr ovoce

Prvním krokem k výrobě domácího džemu je správný výběr ovoce. Podzimní sezóna nám nabízí širokou škálu možností, včetně jablek, hrušek, švestek, borůvek, nektarinek a dalších. Zvolte ovoce co nejčerstvější a zralé, ideálně z vaší zahrady nebo od místního farmářského trhu.

Doporučený článek:  Konec výmluv. Tu nejzdravější snídani si připravíte snadno, upravit jde podle chuti

Příprava ovoce

Po výběru ovoce ho důkladně umyjte a zbavte se nepoživatelných částí, jako jsou jádra, pecky či stonky. Následně ovoce nakrájejte na menší kousky. Velikost kousků závisí na vašich preferencích – někteří preferují větší kousky ovoce, zatímco jiní raději džem s drobnějšími kousky.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaření

Přeneseme připravené ovoce do hrnce a přidejte cukr podle svého gusta. Obvykle se doporučuje přidat asi 50-70% váhy cukru ve srovnání s váhou ovoce. Přidejte také šťávu z citronu (nebo kyselinu citronovou) pro zvýraznění chuti a lepší konzervaci. Postupně zahříváme směs na mírném ohni za stálého míchání.

Doporučený článek:  Kondenzované mléko lze vyrobit doma. Stačí k němu tři ingredience a hodina času

Zahuštění

Během vaření ovoce budete pozorovat, jak směs postupně houstne a zahušťuje se. To může trvat několik hodin, závisí to na druhu ovoce a množství cukru. Když dosáhnete požadované konzistence (často se testuje na talíři – pokud džem zůstane na talíři nebo lžičce, je hotový), můžete směs sundat z ohně.

Plnění a sterilizace

Vařený džem nebo marmeládu nalijte do sterilizovaných sklenic a ihned je zakryjte. Po zakrytí sklenic můžete provést sterilizaci v hrnci nebo troubě, což zajistí delší trvanlivost. Sklenice s džemem zabalte do utěrky a nechte je vychladnout. Poté můžete skladovat v temném a chladném prostoru. Tam vám vydrží klidně i po celou zimu a budete mít neustále po ruce vynikající ovoce.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/top-10-tips-making-marmalade
.

Doporučené články