Kondenzované mléko lze vyrobit doma. Stačí k němu tři ingredience a hodina času

Kondenzované mléko se v kuchyni používá pro přípravu vaječných likérů, moučníků, zmrzliny nebo krému do dortů i k ochucení ovocných pohárů. Obvykle se kupuje v obchodě, kde se prodává v plechovce nebo menší množství v tubě. Někdo má rád kondenzované mléko jen tak na chuť. Víte, že si ho doma můžete sami připravit a nemusíte ho kupovat? Zde je návod.

Jak se kondenzované mléko vyrábí ve velkém

Průmyslová výroba kondenzovaného mléka spočívá v odpaření části vody z kravského mléka. Je třeba přitom dodržet přesný postup a hlavně teplotu. Zároveň je nutné mléko pasterizovat, aby byly zničeny choroboplodné zárodky a prodloužila se jeho trvanlivost. Takto vznikne husté, krémové a sladké mléko, které musí splňovat přísné normy na obsah tuku a sušiny.

Doporučený článek:  Maso z vývaru nejen do omáčky: paštika s cuketou nebo krokety vnesou do kuchyně nové chutě

Kromě klasického kondenzovaného mléka je možné koupit už zkaramelizované mléko v plechovce. Je to pohodlné a praktické, protože odpadá jeho zdlouhavá domácí příprava. Ušetří se tím spousta práce a času.

Zdroj obrázku: Freepik

Co všechno obsahuje kondenzované mléko

I když je mléko kondenzované, stále se jedná o mléko. Proto v něm najdeme to, co běžně kravské mléko obsahuje – bílkoviny, vápník, draslík, vitamín B2. Tyto látky pomáhají zlepšovat obranyschopnost organismu a podporují činnost kardiovaskulárního systému, zejména srdce. Až potud je tedy kondenzované mléko ve své podstatě zdravé. Jenže obsahuje hodně cukru, takže není určené pro každodenní použití. Zcela nevhodné je pro osoby, které trpí diabetem mellitus. Ty by se mu měly vyhnout úplně.

Doporučený článek:  Vepřová kotleta se zelím je ideální večeří v horkých dnech

Jak si připravit kondenzované mléko v domácích podmínkách

Abyste si kondenzované mléko vyrobili doma, budete potřebovat litr mléka, které nalijete do kastrolu. K němu přidáte 400 g krystalového cukru. Přivedete k varu a pomalým varem budete vařit asi jednu hodinu, někdy možná i více. Důležité je, aby se z mléka vypařila voda. Nezapomeňte mléko s cukrem míchat, aby se nepřipálilo. Na závěr přidáte 2,5 lžíce másla a povaříte ještě deset minut.

Zdroj: https://greedyeats.com/homemade-condensed-milk/
.

Doporučené články