Cheesecake je v poslední době jedním z nejoblíbenějších dortů. Tato pochoutka by měla být nejen dostatečně vláčná, ale také nadýchaná a vykynutá. Dosáhnout takového stavu však může být obtížné. Existují zaručené způsoby, díky kterým koláč zůstane nadýchaný a atraktivní na první pohled. Tento dezert se hodí k mnoha příležitostem nebo jen tak na zub. Cheesecake najdete prakticky v každé kavárně nebo cukrárně, ale nejchutnější je bezpochyby ta verze, kterou si připravíte sami doma. Mnoho lidí se však bojí tento koláč upéct, protože je zastraší složitý recept a následné problémy, které mohou nastat po vytažení z trouby. Pokud dodržíte jednu radu, nemusíte se obávat toho, že by se vám cheesecake nepovedl.
Proč cheesecake splaskne?
Základem přípravy vynikajícího cheesecaku je správný výběr sýra. Nejlepší sýr je čerstvý, tučný anebo polotučný tvaroh. Je třeba sýr nebo tvaroh důkladně rozmačkat, aby v nich nebyly hrudky. Pokud chcete připravit dokonalý cheesecake, měli byste dbát i na řadu dalších faktorů. Největší sklon ke splasknutí mají koláče, které jsou přepečené, a tudíž vysušené. Těsto má také tendenci splasknout a praskat, pokud se míchá příliš dlouho. Těsto rychle vykyne, ale stejně rychle klesne a vychladne.
Co dělat, aby cheesecake nesplasknul?
Pokud si chcete pochutnat na dokonale vykynutém a chutném cheesecaku, vyplatí se řídit těmito osvědčenými radami. Zásadní je, aby byl cheesecake v troubě správnou dobu. Po upečení cheesecake nevyndávejte na rošt. Nechte ho v troubě ještě asi půl hodiny, přičemž dvířka mírně pootevřete. Dále je třeba věnovat pozornost teplotě pečení. Ta by se měla pohybovat mezi 160 a 180 stupni Celsia. Vysoké teploty mohou způsobit, že se cheesecake srazí, vykyne a následně splaskne. Je však důležité si uvědomit, že i když vám cheesecake splaskne, nic to nemění na jeho vynikající chuti.
Zdroj: https://www.lifeloveandsugar.com/ultimate-cheesecake-guide-10-tips-for-a-perfect-cheesecake/