5 podzimních polévek, které v zimě zahřejí a zasytí

Polévka je klasickým pokrmem, který dodá energii, zahřeje a zasytí. Můžete si ji dopřát k hlavnímu jídlu v poledne nebo dát na večeři. Na podzim se polévky připravují hutnější, aby dobře sytily. Ideální zeleninou je dýně, mrkev, celer, červená řepa. Jak na dobré podzimní polévky?

Dýňová krémová polévka

Podzim bez dýně jakoby ani nebyl. Když budete připravovat halloweenskou dekoraci, tak z vydlabaného vnitřku dýně můžete připravit krémovou polévku. Dužninu je třeba zbavit pecek. Pak ji nakrájíte a dáte do hrnce. Zalijete vodou, doplníte nakrájenou cibulí osmaženou na rostlinném oleji, solí, pepřem. Jak je dýně měkká, tak ji propasírujete nebo rozmixujete a zjemníte smetanou.

Doporučený článek:  Vývar bez kompromisů podle Joshuy Weissmana: potřebovat budete jen to, co najdete v kuchyni

Mrkvová polévka

I z mrkve lze připravit chutnou polévku. Mrkev nastrouháte a omyjete a najemno nastrouháte. V hrnci na tuku osmažíte nakrájenou cibuli, přidáte dvě čajové lžičky ovesných vloček a opražíte je. Doplníte nastrouhanou mrkví a také ji chvíli opražíte, až zavoní. Pak zahustíte polohrubou moukou a zalijete vodou, kterou uvedete do varu. Polévku dochutíte pepřem, mletým muškátovým oříškem, majoránkou.

Zdroj obrázku: Freepik

Celerová polévka

Na polévku je výborný i celer. I něho připravíte chutnou a rychlou polévku, která vás v chladné podzimní dny zahřeje. Celer najemno nastrouháte a osmažíte na tuku. Zalijete vodou, přidáte nakrájenou cibuli, drcený kmín, sůl a pepř a povaříte do měkka. Nakonec polévku zjemníte rozšlehaným vejcem.

Doporučený článek:  Zlatavý a voňavý vývar jako z vyhlášené restaurace dokáže uvařit každý. Trik je v zelenině

Polévka z červené řepy

Mezi podzimní zeleninu patří i červená řepa. Tradičně se z ní vaří boršč, ale můžete ji uvařit i jako rychlou polévku. Řepu nastrouháte najemno. Cibuli nakrájíte nadrobno, dáte osmažit na rostlinný olej do hrnce. Přidáte nastrouhanou červenou řepu, zalijete vodou, ochutíte solí a mletým fenyklem. Povaříte a polévku můžete zjemnit smetanou.

Cibulová polévka

Oblíbená je i cibulová polévka, která je velmi rychlá. Stačí cibuli nadrobno nakrájet a v hrnci osmažit na másle nebo rostlinném oleji. Přidáte drcený kmín a pepř a necháte je také na tuku osmažit. Pak vše zalijete vodou, osolíte. Polévku zahustíte zásmažkou a povaříte.

Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/recipes/collection/autumn-soup-recipes
.

Doporučené články