Hrušky obohatí jídelníček o skvělou chuť, kombinovat je můžeme na mnoho způsobů

Hrušky jsou pro naše končiny typickým ovocem, přesto jimi bývá často opovrhováno. Na rozdíl od jablek, se na ně často zapomíná a zase tolik se v kuchyni nepoužívají. Je to ale škoda, protože jsou sladké, s až medovou příchutí. Jejich velkou výhodou je to, že při pečení drží tvar.

Obsahují velké množství cukru, a tak se řadí k jednomu z nejsladších druhů ovoce. Existuje mnoho různých odrůd, ale sklízet se mohou až do listopadu. Nejideálnější doba pro jejich sběr je však říjen. V tomto měsíci jsou již plně vyzrálé, ale ještě nepřezrálé.

Doporučený článek:  Úžasně tenké palačinky, které se rozplývají na jazyku: stačí myslet na dvě základní věci

Zdravotní benefity

Hrušky nejenom skvěle chutnají, ale také obsahují mnoho pro tělo prospěšných látek. Pyšní se vysokým obsahem vlákniny a vitaminu C. Bohaté jsou také na antioxidanty. V minulosti se tyto plody používaly k přípravě léčivých lektvarů a odvarů, které měly pomáhat proti nachlazení. Stojí tedy za to, obohatit hruškami svůj jídelníček.

Zdroj obrázku: Freepik

Využití hrušek

Když sklidíte hrušky, které ještě nejsou přezrálé, můžete je uskladnit. Budete tak ze zásob moci čerpat i v zimě. Pokud však hrušky zpracujete, můžete z nich mít radost až do následující sezóny. Jejich výhodou je otevřená ruka při kombinování. Přidat k nim můžete koření nebo třeba ořechy. Ale i co se týče volby těsta, představivosti se meze nekladou. Použít můžete těsto křehké, listové, nebo třeba kakaové či třené.

Doporučený článek:  Jak správně postupovat při vzplanutí pánve s olejem

Dají se připravit na různé způsoby, takže si každý najde to své. Nasladko můžete upéct šťavnatý hruškový koláč nebo hruškové muffiny. Jako zdravější variantu lze zvolit jáhlovou buchtu s hruškami a ořechy. I oblíbenci slaných jídel si přijdou na své; netradiční jsou taštičky s nivou a hruškou. Celý rok i mimo sezónu můžete mít hrušek dostatek, a to díky báječnému hruškovému kompotu.

Zdroj: https://www.foodandwine.com/fruits/pear
.

Doporučené články