Hrušky jsou pro naše končiny typickým ovocem, přesto jimi bývá často opovrhováno. Na rozdíl od jablek, se na ně často zapomíná a zase tolik se v kuchyni nepoužívají. Je to ale škoda, protože jsou sladké, s až medovou příchutí. Jejich velkou výhodou je to, že při pečení drží tvar.
Obsahují velké množství cukru, a tak se řadí k jednomu z nejsladších druhů ovoce. Existuje mnoho různých odrůd, ale sklízet se mohou až do listopadu. Nejideálnější doba pro jejich sběr je však říjen. V tomto měsíci jsou již plně vyzrálé, ale ještě nepřezrálé.
Zdravotní benefity
Hrušky nejenom skvěle chutnají, ale také obsahují mnoho pro tělo prospěšných látek. Pyšní se vysokým obsahem vlákniny a vitaminu C. Bohaté jsou také na antioxidanty. V minulosti se tyto plody používaly k přípravě léčivých lektvarů a odvarů, které měly pomáhat proti nachlazení. Stojí tedy za to, obohatit hruškami svůj jídelníček.

Využití hrušek
Když sklidíte hrušky, které ještě nejsou přezrálé, můžete je uskladnit. Budete tak ze zásob moci čerpat i v zimě. Pokud však hrušky zpracujete, můžete z nich mít radost až do následující sezóny. Jejich výhodou je otevřená ruka při kombinování. Přidat k nim můžete koření nebo třeba ořechy. Ale i co se týče volby těsta, představivosti se meze nekladou. Použít můžete těsto křehké, listové, nebo třeba kakaové či třené.
Dají se připravit na různé způsoby, takže si každý najde to své. Nasladko můžete upéct šťavnatý hruškový koláč nebo hruškové muffiny. Jako zdravější variantu lze zvolit jáhlovou buchtu s hruškami a ořechy. I oblíbenci slaných jídel si přijdou na své; netradiční jsou taštičky s nivou a hruškou. Celý rok i mimo sezónu můžete mít hrušek dostatek, a to díky báječnému hruškovému kompotu.
Zdroj: https://www.foodandwine.com/fruits/pear