Domácí zavařování ovoce a zeleniny je stále oblíbeným způsobem konzervace. Díky němu si i v zimě můžeme vychutnat lahodné prázdninové plody. Potěšení z práce v kuchyni ale mohou narušit rostoucí ceny potravin, zejména cukru. Proto je vhodné poznat několik receptů na zavařeniny, kde tato složka není vůbec potřeba.
Nakládané okurky
V případě džemů, zavařenin nebo tinktur přítomnost cukru na seznamu ingrediencí asi nikoho nepřekvapí. Pokud jde ale například o nakládané okurky nebo zeleninový salát, i zde se cukr většinou v menším množství nachází. Používá se k efektivnější konzervaci a podpoře fermentačních procesů. Cukr se v těchto receptech dá nahradit xylitolem či erythritolem, popřípadě vynechat úplně.
Nakládané okurky bez cukru připravíte z 1,5 kg okurek, které na pár hodin namočíte do studené vody. Do sklenic vložte 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 2 kuličky pepře, kousek křenu, stroužek česneku a snítku kopru. Vložte do nich okurky. Svařte litr vody, 250 ml octa, 0,5 šálku xylitolu a lžíci soli a ještě horkou tekutinou okurky zalijte. Zavíčkujte a ihned pasterizujte.
Zeleninový salát a šťáva z aronie
Lahodný zeleninový salát připravíte z 1,5 kg okurek, 1,5 kg cukety, 2 až 3 červených paprik, 4 cibulí a 8 až 10 stroužků česneku. Zeleninu nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kostičky a česnek prolisujte. Vše vložte do velkého hrnce, přidejte pár kuliček pepře a nového koření, 3 lžíce soli, 3/4 šálku octa a půl sklenice xylitolu, promíchejte a nechte přes noc v lednici. Druhý den salát pasterizujte ve sterilizovaných sklenicích.
Bez cukru připravíte i šťávu z aronie, která ničí toxiny v těle a chrání před hypertenzí a srdečními chorobami. Kilogram zralého ovoce povařte ve sklenici vody, po 10 minutách přeceďte a tekutinu vařte ještě několik minut. Poté nalijte do sklenic nebo lahví a pasterizujte. Pokud je na vás šťáva příliš kyselá, přidejte ji do vody nebo do čaje.
Zdroj: https://rootsandboots.com/canning-without-sugar-and-a-giveaway/