Květáku se mnozí zbytečně vyhýbají. Zkušení kuchaři znají trik, který ho během vaření zbaví zápachu

Květák má nízký obsah kalorií a obsahuje celou řadu cenných nutričních látek. Přesto se mnozí lidé zdráhají zahrnout jej do své stravy. To vše jen kvůli tomu, že během vaření vydává nepříjemný zápach.

Vlastnosti květáku

Květák je nízkokalorická zelenina, obsahuje velké množství vlákniny, vitamínů (pokrývá 70 % denní potřeby vitamínu C) a mikroelementů. Díky látkám obsaženým v květáku je tato zelenina cennou zbraní proti oxidačnímu stresu, což znamená, že v těle likviduje volné radikály. Stejně jako jiná brukvovitá zelenina má květák antimutagenní vlastnosti, tedy inhibuje množení rakovinových buněk.

Konzumace zeleniny, jako je květák, zelí a brokolice, snižuje riziko vzniku rakoviny prsu. Květák má regulační účinek na hormonální rovnováhu, podporuje procesy trávení, má příznivý vliv na kardiovaskulární systém. Tato zelenina má příznivý vliv na kosti a klouby. Jedná se o zeleninu, která stojí za to zahrnout do stravy.

Zdroj obrázku: Freepik

Vaření bez zápachu

Zkušení kuchaři znají užitečné triky, které vám umožní předejít nepříjemnému zápachu při vaření květáku. Nejjednodušším způsobem je přidat čajovou lžičku jedlé sody do slané vroucí vody. Umyté růžičky květáku vložte do takto připravené vody a vařte asi 15 minut. Květák nejenže nebude zapáchat, ale růžičky zůstanou sněhově bílé.

Dalším způsobem je přidat malé množství mléka do vody, ve které vaříme zeleninu. Na velký hrnec stačí asi půl sklenice. Přidání bobkového listu během vaření také pomůže neutralizovat nepříjemný zápach. Stejné metody se mohou použít při vaření i jiné zeleniny, která obsahuje sloučeniny síry a vydává nepříjemné aroma. Trocha sody, mléka nebo bobkového listu bude dobře fungovat při vaření brokolice, zelí nebo růžičkové kapusty.

Zdroj: https://www.world-today-news.com/cauliflower-this-way-it-stays-white-when-cooking-and-does-not-stink/
.

Doporučené články