Červené zelí je vitamínová bomba, která se v naší kuchyni oceňuje především pro chuťové kvality. Obsahuje mnoho živin a vitamínů, které podporují zdraví kostí a blokují růst rakovinných buněk. Zelí, ať už červené, či bílé, je vynikající na hubnutí pro vysoký obsah vlákniny a nízký obsah kalorií a je zdrojem vitamínů C a K, vápníku, manganu a zinku.
Zelí je silný antioxidant
Bílé a červené zelí jsou sice mimořádně prospěšné pro zdraví, ale v červeném najdeme mnohem více antioxidantů, které jsou mimo jiné zodpovědné za blokování rozvoje rakovinných buněk a ochranu před škodlivými účinky volných radikálů. Oddalují procesy stárnutí tkání. Antokyany, tedy přírodní barviva nacházející se kromě červeného zelí také v borůvkách, arónii a červené řepě, rovněž vykazují silné antioxidační vlastnosti.
Červené zelí je zdrojem vitamínu C, který podporuje správnou činnost kardiovaskulárního systému a hraje důležitou roli v procesu posilování naší imunity. Urychluje hojení ran a je nezbytný pro tvorbu kolagenu, díky kterému vypadá naše pokožka mladě a kosti jsou dostatečně silné. Červené zelí dále posiluje zuby a oči.
Na chudokrevnost i nervovou soustavu
Po červeném zelí by měli sáhnout všichni, kdo trpí chudokrevností. Vysoký obsah vitamínu B6 totiž příznivě působí na činnost srdce a obsažený pyridoxin reguluje krevní tlak. Také je prospěšný pro nervovou soustavu. Navíc v něm najdeme velké množství železa. Zelí snižuje hladinu cholesterolu, zmírňuje záněty a pomáhá bojovat s bakteriemi.
Nejideálnější ze zdravotního hlediska je konzumace syrového zelí, které si v tomto stavu zachová nejvíce vitamínů. Podstatná část obsažených látek je rozpustná ve vodě, takže pokud se rozhodnete zelí vařit, zkuste tuto dobu co nejvíc zkrátit. Pozor na upravené zelí z obchodu, mohlo by obsahovat spoustu dalších přísad, konzervantů a dalších látek, které nejsou žádoucí.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-red-cabbage