Zelený hrášek má mnoho zdravotních přínosů. Je zdrojem cenných vitamínů a minerálů a kromě jiného obsahuje také kyselinu listovou, která je důležitá zejména pro těhotné ženy. Najdeme v něm vitamín C a železo. Nedostatek těchto složek může negativně ovlivnit celkové fungování organismu, proto je zařazení hrášku do stravy velmi důležité.
Můžeme si ho vypěstovat i sami
Zelený hrášek patří do čeledi bobovitých rostlin. Jedná se o semena nezralého hrachu, která mají podobu malých, jasně zelených kuliček. Ty dozrávají v podlouhlých luscích. V Evropě je hrášek známý už od středověku a v současnosti je oblíbeným doplňkem mnoha jídel a salátů. Tuto zeleninu lze poměrně snadno pěstovat i na zahradě.
Hrášek je zdrojem mnoha cenných vitamínů. Vitamín A příznivě působí na zrak a zabraňuje vzniku rakoviny. Vitamín C je naopak důležitý pro imunitní systém, chrání tělo před infekcemi. Tato zelenina obsahuje také železo, které zabraňuje rozvoji chudokrevnosti, a vitamín C urychluje jeho vstřebávání do těla. Kyselina listová pomáhá při správném formování nervové soustavy dítěte, proto se doporučuje těhotným ženám.

Je zdrojem vlákniny a vitamínu B3
Zelený hrášek by neměli opomíjet lidé, kteří bojují s nadváhou, protože je cenným zdrojem vlákniny. Tím tělu dodává pocit plnosti a snižuje chuť k jídlu. Kromě toho vitamín B3, který se rovněž nachází v zeleném hrášku, snižuje hladinu špatného cholesterolu v krvi, čímž významně snižuje riziko infarktu a vysokého krevního tlaku. Za zmínku stojí také vitamín K, který podporuje vstřebávání vápníku a snižuje riziko vzniku osteoporózy.
Hrášek si můžeme dopřávat po celý rok, protože je k dostání i v mražené nebo konzervované podobě. Nejlépe samozřejmě chutná ten čerstvý, sklizený od poloviny května do konce června, který nám roste na zahradách. Hrášek lze použít k přípravě krému nebo polévky, zeleninového salátu nebo ho můžeme jíst jen jako přílohu.
Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-peas