Sádlo je kalorické, své místo v kuchyni ale má. Pro smažení je ideální

Sádlo je velmi kontroverzní potravina. Nějakou dobu si lidé mysleli, že je velmi zdravé. Potom se rozšířila informace, že je sádlo škodlivé. Nyní se ale většina lidí vrací k původnímu názoru. Ve skutečnosti se jedná o zdravou surovinu, kterou můžete používat bez výčitek. Jakou má nutriční hodnotu a vyplatí se mu udělat místo v jídelníčku?

Co je sádlo?

Sádlo je jednoduše živočišný tuk. Klasické sádlo se vyrábí ze zbytků živočišných tkání. Nejoblíbenější je samozřejmě vepřové sádlo, i když se před pár lety objevily také zeleninové verze tohoto produktu. Ve Francii je oblíbené také husí sádlo nebo sádlo z divokých prasat.

Doporučený článek:  Brambory bez soli budou chutnat ještě lépe. Oblíbené bylinky je zajímavě ozvláštní

Proč si lidé myslí, že je sádlo špatné?

Sádlo obsahuje hodně nasycených mastných kyselin a cholesterolu. Z tohoto důvodu bylo považováno za zdraví škodlivé. Začalo se proto nahrazovat rostlinnými tuky. Jak dnes již víme, mnoho z nich obsahuje toxické trans mastné kyseliny. Domácí sádlo je mnohem zdravější, protože trans tuky neobsahuje. Navíc je stabilní při pokojové teplotě.

Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční hodnoty

Sádlo je vysoce kalorický produkt. Obsahuje 900 kcal na 100 gramů výrobku. Skládá se zcela z tuku. Z toho asi 40 % tvoří nasycené mastné kyseliny a 60 procent nenasycené (zdravé), u kterých převládají mononenasycené tuky. Ve sto gramech sádla najdeme 95 mg cholesterolu. Nutriční hodnotu nemá prakticky žádnou. Obsahuje jen stopové množství vitamínu E, D a zinku.

Doporučený článek:  Každý druh vývaru prospěje tělu v jiném ohledu

Jak často můžete jíst sádlo?

Sádlo je skutečně kalorickou bombou. Z tohoto důvodu byste ho neměli konzumovat pravidelně. Jednou za čas si ale můžete užít malé množství tohoto produktu. Tím své zdraví rozhodně nepoškodíte. Právě naopak, na smažení jde o lepší volbu, než jsou rostlinné oleje. Sádlo proto používejte příležitostně a s mírou. Při nadměrné konzumaci budete riskovat zvýšení cholesterolu a přibírání hmotnosti.

Zdroj: https://www.prevention.com/food-nutrition/a33407032/what-is-lard/
.

Doporučené články