Sezóna letního ovoce je tady a s ní přichází jak na trhy, tak do supermarketů milované jahody. Tato pochoutka má spoustu kladů, díky kterým ji máme tak rádi. Skrývá ale i jednu velkou nevýhodu, a to dobu, po kterou vydrží jahody čerstvé. Není totiž moc dlouhá. Spoustě z nás se tak nejspíš stane, že jahody v lednici zplesniví či shnijí. Co tedy s tím? Právě to se dozvíte v dnešním článku.
V čem se kouzlo jahod skrývá a na co si při jejich koupi dát pozor
Jahody jsou oblíbené z moha různých důvodů. Jedním z nich je jejich všestrannost a sladká chuť. Dají se totiž jíst jen tak, ale můžete si je dát i do knedlíků, moučníků či kompotů. Zároveň jsou také dobré pro náš organismus, jelikož obsahují mnoho prospěšných látek. Jahody například obsahují daleko větší množství vitamínu C než samotný citron. Kromě toho obsahují i vitamíny B a A. Nechybí v nich ani stopové prvky. Těšit se tak můžete z vápníku a fosforu, které vám posílí kosti, ale i z manganu, který bude naopak prospěšný pro vaši mysl. Jahody obsahují i draslík, který má pozitivní vliv na krevní tlak.
Jak tedy s jahodami naložit tak, aby vydržely co nejdéle
V prvé řadě se již v obchodě či na trhu zaměřte na kvalitu kusů, které kupujete. Pokud je totiž byť jen jedna jahoda shnilá či plesnivá, dojde k rychlejšímu kažení jahod ostatních. Vždy tak výběr jahod pořádně zkontrolujte. Poté, co přijdete domů, můžete kažení zpomalit octovým roztokem. To provedete tak, že smícháte ocet s vodou v poměru 1 : 5 a jahody necháte chvíli naložené v tomto roztoku. Nebojte se, chuť se nijak nezmění. Poté jen jahody opláchněte, osušte a správně uskladněte.
Také je dobré zvládnout odhadnout, zda množství zakoupených jahod zvládnete v nejbližší době sníst, či ne. Pokud ne, je dobré je preventivně zamrazit. Jahodám se nic nestane a můžete je pak použít do knedlíků nebo smoothie.
Zdroj: https://www.allrecipes.com/how-to-store-strawberries-7485461, https://www.medicalnewstoday.com/articles/271285, https://www.cdc.gov/salt/potassium.htm, https://www.arinaphotography.com/blog/how-to-keep-strawberries-fresh-with-vinegar/, https://www.britannica.com/plant/strawberry