S několika tipy vejce nepopraskají a vždy budou chutnat dobře

Vajíčka jsou skvělým zdrojem vitamínů a minerálů. I když byla odborníky několikrát označena jako nevhodná pro pravidelnou konzumaci, opak je pravdou. Kvalitní vajíčka dokážou velmi obohatit jídelníček. Někdy je však jejich příprava náročná. Přinášíme vám několik triků, díky kterým bude příprava vajíček jednodušší než kdykoli předtím.

Jednoduché loupání

Chcete-li vejce dobře a snadno oloupat, okamžitě po jejich uvaření poklepejte na jeden z konců vajíčka a hoďte je do studené vody. Když se vajíčko ochladí ve vodě, lze jej snadno oloupat. Vejce s hnědými skořápkami jsou odolnější vůči možnému popraskání než bílá vejce. Je dobré obohatit vodu na vaření špetkou soli nebo půl lžičky citrónové šťávy.

Doporučený článek:  Při vaření jater je zásadní přidat sůl až na konci
Zdroj obrázku: Freepik

To samé děláme, když už vajíčko prasklo – aby se nerozlilo, přidáváme do vody citrónovou šťávu. Situaci můžeme zachránit také lžičkou octa. Dalším způsobem, jak chránit vejce před praskáním, je jejich vyjmutí z chladničky nejméně 15 minut před vařením, aby se trochu ohřála na pokojovou teplotu. Mnoho kuchařů doporučuje smažit vejce na másle, aby byla chutnější. Příprava na teflonové pánvi bez přidání tuku je zbaví jejich jedinečné chuti.

Jednoduchá příprava

Stává se, že vejce se přilepí na pánev a je obtížné je bez poškození položit na talíř. Aby se tomu zabránilo, rozetřete trochu mouky (obyčejné pšeničné) na horké máslo těsně před smažením a mírně opečte, poté vlijte vejce. Budou připravena rychleji a vy se vyhnete nepříjemnému postříkání. Smažení by nemělo trvat déle než tři nebo čtyři minuty. Když smažíme dvě vejce současně, s největší pravděpodobností se jejich proteiny sloučí.

Zdroj: https://www.loveandlemons.com/scrambled-eggs-recipe, https://www.eggs.ca/eggs101/view/6/how-to-make-the-perfect-hard-boiled-egg
.

Doporučené články