Dřevěné vařečky si neoprávněně vysloužily špatnou pověst. Nebezpečné nástroje z nich dělá špatná manipulace

Vařečky patří k základnímu sortimentu kuchařského vybavení. Většina z nás tyto nástroje používá k míchání jídla v hrnci nebo na pánvi. Neničí teflonové povrchy, jsou žáruvzdorné a dobře se používají. Spousta lidí ale věří, že jsou vařečky nehygienické, a mohou být pro naše zdraví dokonce nebezpečné.

Dřevěné vařečky mohou být nehygienické

Dnes už nemusíme sahat jen po dřevěných vařečkách, na trhu najdeme výrobky z plastu, silikonu nebo kovu. Liší se účelem, barvou, designem a samozřejmě materiálem, ze kterého jsou vyrobeny. Pod lupu veřejnosti se ale čas od času dostávají právě ty dřevěné, které jsou levné, hezky vypadají a mají univerzální využití. Vařečky jsou ale jedním z těch doplňků, které vyžadují správnou manipulaci.

Doporučený článek:  Volské oko bez tuku je ideální lehkou svačinkou nebo večeří

Přestože se dřevěné vařečky v našich kuchyních objevují od nepaměti, najdou se jejich odpůrci, kteří je považují za nehygienické. Po každém použití je důležité je důkladně umýt, jenže vlhké dřevo je ideálním místem pro růst bakterií. Navíc dřevěná vařečka dokáže nasát pachy a tuk nebo barvy připravovaných pokrmů. Vařečky také mají porézní povrch, ve kterém se mohou usazovat zbytky připravovaného jídla.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak vařečky mýt?

Je pravda, že dřevo se nasákne tekutinami, ale studie provedené v posledních letech ukazují, že tyto absorbované tekutiny z něj nevytékají. Viry a bakterie uvnitř se nemnoží, jen je důležité, aby vařečka byla vyrobená z tvrdého dřeva. Před prvním použitím je vhodné vařečku naimpregnovat olivovým nebo řepkovým olejem a nechat zaschnout, aby nepohlcovala intenzivní pachy a barvu.

Doporučený článek:  Při čištění spár přijdou vhod suroviny z kuchyně

Pokud chceme, aby vařečka byla opravdu bezpečná, musíme ji umýt horkou vodou se saponátem nebo mýdlem. Také je vhodné ji po použití otřít citronem posypaným trochou soli, díky čemuž bude vypadat opět jako nová. Fungovat bude i posypání jedlou sodou. Čas od času vařečku dezinfikujte silnou vrstvou soli, kterou necháte působit přes noc.

Zdroj: http://ijeais.org/wp-content/uploads/2021/4/IJAMR210453.pdf, https://www.wowessays.com/free-samples/research-paper-on-the-wooden-spoons/, https://www.marthastewart.com/8100664/wooden-cooking-utensils-safety, https://www.allrecipes.com/article/is-it-safe-to-cook-with-wooden-spoons/, https://194crafthouse.com/is-the-wooden-spoons-safe-to-use/, https://www.thespruceeats.com/are-wooden-spoons-sanitary-909328
.

Doporučené články