Brambory mohou zdraví dokonce uškodit. Na jejich přípravě záleží víc, než se zdá

Spousta lidí volí brambory jako zdroj sacharidů v podobě přílohy k hlavnímu jídlu. Vaříme je, pečeme, ale také smažíme či rozmačkáváme. Při většině způsobů přípravy ovšem ztrácí svoje cenné nutriční hodnoty. Navíc mohou vést i ke zdravotním problémům. Spadáte mezi rizikové skupiny? Zjistěte, jaké jsou zdravější varianty úpravy této zeleniny.

Omezte konzumaci

Máte cukrovku, nadváhu nebo obezitu? V tom případě byste se měli konzumaci brambor naprosto vyhnout, nebo ji alespoň zásadně omezit. Brambory mají vysoký glykemický index, a tak se nedoporučují lidem s cukrovkou 2. typu nebo inzulínovou rezistencí.

Doporučený článek:  Řada potravin zatěžuje srdce a přispívá k rozvoji kardiovaskulárních chorob

Nejvyšších hodnot dosahují, pokud jsou čerstvě uvařené, oloupané, šťouchané či v podobě kaše. Pokud chcete z tohoto hlediska zdravější variantu, upravte je na páře. Případně si dejte běžně uvařené brambory až druhý den.

Cukr v bramborách rychle zvyšuje glukózu v krvi. Ta následně stejně rychle i klesá. Z toho důvodu dříve pociťujeme hlad a „dojídáme“ se svačinkami. Je tedy jasné, že nejsou vhodnou volbou ani v případě, kdy bojujeme s číslem na váze.

Zdroj obrázku: Freepik

Upravte je tak, aby neztratily cenné látky

Brambory nejsou pouhé zlo. Jsou zdrojem vitamínů i minerálů. Najdeme v nich vitamín C, B6, hořčík, fosfor a draslík. Díky vláknině podporují trávení a snižují cholesterol.

Doporučený článek:  Vajíčka tělu maximálně prospějí. Ne ovšem v kombinaci s těmito potravinami

Všechna tato pozitiva ovšem nejsou zadarmo. Je nutné brambory vhodně připravit. Při různých tepelných úpravách zelenina rapidně ztrácí své živiny. Jednoznačně se vyhněte bramborám v podobě hranolek, chipsů či smetanového pyré. Tento typ přílohy má velice málo živin a naopak velký poměr tuků.

Vyhněte se také konzumaci nezralých či naklíčených hlíz. Mohou vyvolat zvracení a průjem. Zažívací potíže a plynatost způsobuje také vysoký obsah škrobu. Pokud máte citlivé trávení, můžete být na tento typ obtíží náchylnější.

Doporučený článek:  Celebrity propagují nebezpečnou dietu, která tělu vážně uškodí. Nejzdravější strava je úplně jiná

Máte rádi brambory? A jak je jíte nejčastěji?

Zdroj: https://www.thestatesman.com/lifestyle/cook-potatoes-healthiest-way-boost-nutrition-1502667895.html
.

Doporučené články