Brambory mohou zdraví dokonce uškodit. Na jejich přípravě záleží víc, než se zdá

Spousta lidí volí brambory jako zdroj sacharidů v podobě přílohy k hlavnímu jídlu. Vaříme je, pečeme, ale také smažíme či rozmačkáváme. Při většině způsobů přípravy ovšem ztrácí svoje cenné nutriční hodnoty. Navíc mohou vést i ke zdravotním problémům. Spadáte mezi rizikové skupiny? Zjistěte, jaké jsou zdravější varianty úpravy této zeleniny.

Omezte konzumaci

Máte cukrovku, nadváhu nebo obezitu? V tom případě byste se měli konzumaci brambor naprosto vyhnout, nebo ji alespoň zásadně omezit. Brambory mají vysoký glykemický index, a tak se nedoporučují lidem s cukrovkou 2. typu nebo inzulínovou rezistencí.

Nejvyšších hodnot dosahují, pokud jsou čerstvě uvařené, oloupané, šťouchané či v podobě kaše. Pokud chcete z tohoto hlediska zdravější variantu, upravte je na páře. Případně si dejte běžně uvařené brambory až druhý den.

Cukr v bramborách rychle zvyšuje glukózu v krvi. Ta následně stejně rychle i klesá. Z toho důvodu dříve pociťujeme hlad a „dojídáme“ se svačinkami. Je tedy jasné, že nejsou vhodnou volbou ani v případě, kdy bojujeme s číslem na váze.

Zdroj obrázku: Freepik

Upravte je tak, aby neztratily cenné látky

Brambory nejsou pouhé zlo. Jsou zdrojem vitamínů i minerálů. Najdeme v nich vitamín C, B6, hořčík, fosfor a draslík. Díky vláknině podporují trávení a snižují cholesterol.

Doporučený článek:  Chia semínka lze zařadit do jídelníčku snadno. Tři lžičky denně posílí tělo proti všem neduhům

Všechna tato pozitiva ovšem nejsou zadarmo. Je nutné brambory vhodně připravit. Při různých tepelných úpravách zelenina rapidně ztrácí své živiny. Jednoznačně se vyhněte bramborám v podobě hranolek, chipsů či smetanového pyré. Tento typ přílohy má velice málo živin a naopak velký poměr tuků.

Vyhněte se také konzumaci nezralých či naklíčených hlíz. Mohou vyvolat zvracení a průjem. Zažívací potíže a plynatost způsobuje také vysoký obsah škrobu. Pokud máte citlivé trávení, můžete být na tento typ obtíží náchylnější.

Máte rádi brambory? A jak je jíte nejčastěji?

Zdroj: https://www.thestatesman.com/lifestyle/cook-potatoes-healthiest-way-boost-nutrition-1502667895.html
.

Doporučené články