Jarní cibulku zvládne vypěstovat každý. Postačí jí trocha místa v záhoně a dostatek slunce

Na jaře si musí všichni zahrádkáři a pěstitelé rozvrhnout, jaké plodiny budou mít na zahradě, aby si pak během léta a podzimu mohli užít jejich plody. Přemýšlíte nad tím, jak si záhony uspořádat? Vlastní zahrádka je obrovská výhoda, protože si na ní můžete vysadit spoustu zeleniny nebo bylinek, které pak využijete v kuchyni.

Jak si vysadit oblíbenou jarní cibulku?

Jarní cibulka je ideální plodinou pro ty, kteří s pěstováním teprve začínají. Nemusíte si na ni nijak zvlášť připravovat záhon, nepotřebuje speciální hnojení a můžete ji sehnat v zahradnických obchodech. Proto je velmi oblíbenou zeleninou, která se bude hodit v kuchyni. Navíc si ji můžete vysadit také v květináči za oknem na parapetu. Cibule je vhodná i pro ty, kteří nemohou rostlinám dopřát vhodné podmínky.

Doporučený článek:  Zavařování v troubě je snadné a šetří čas

Cibule je velmi odolná, nevadí jí ani mrazy. Plevel nebo jiné choroby ji také nemohou ohrozit. Jestli jste nedočkaví, jarní cibulka je tou pravou plodinou, protože netrvá dlouho, než ji budete moci sklízet. Práce si připravte už v březnu, abyste v dubnu mohli cibulku vysadit. Připravte si řádky, do kterých ji budete sázet. Půda musí být bez plevele a cibule vkládejte do země ve vzdálenosti 8–10 centimetrů. Během růstu budou nabývat na objemu.

Doporučený článek:  V lednici má vše své místo. Při správném skladování vydrží potraviny déle čerstvé
Zdroj obrázku: Freepik

Cibule bude potřebovat světlo a teplo

Stejně jako většina plodin i jarní cibulka bude potřebovat slunné a teplé stanoviště, aby se jí dobře dařilo. Některé druhy jiných plodin ji mohou ovlivňovat, proto je dobré vědět, kolem kterých není vhodné cibulku vysazovat. Můžete ji sázet vedle rajčat, mrkví, petrželí nebo červené řepy. Naopak ji nedávejte blízko zelí nebo ředkviček, vedle kterých se jí dařit nebude.

Jarní cibulku můžete zasadit na místo, kde předtím byly okurky nebo zelené fazolky. Nikdy ji ale nedávejte tam, kde byly brambory nebo celer. Pažitka je velmi oblíbenou bylinkou, která se využívá v kuchyni. Hodí se do polévek, omáček nebo pomazánek a je velmi výrazné chuti. Stačí přitom tak málo a bylinku můžete mít během několika dní na parapetu a hned ji použít.

Zdroj: https://www.thompson-morgan.com/how-to-grow-spring-onions
.

Doporučené články