Skyr je výborným zdrojem vápníku a bílkovin. Sáhnout po něm mohou sportovci i lidé na dietě

Skyr je tradiční islandský mléčný výrobek. Svou chutí si získává stále více lidí. Je podobný řeckému jogurtu. Základem tohoto mléčného výrobku je sražené mléko. Obsahuje mimořádně vysoký obsah bílkovin a to je důvod, proč je tak oblíbený u sportovců. Skyr by měl být zařazen i do diabetického jídelníčku, protože má málo kalorií, ale zasytí. Proto se hodí i do jídelníčku při hubnutí.

Výroba skyru

Skyr se vyrábí ze sraženého mléka. I když je přirovnáván k přírodnímu jogurtu, vzhledem ke způsobu výroby má blíže k čerstvému sýru. Podle tradice se vyrábí s přidáním syřidla. Ve velkovýrobě se místo syřidla používají startovací kultury bakterií.

Doporučený článek:  Chřest připravený na másle je ideálním doplňkem jarního jídelníčku

Skyr je ideální pro hubnutí i sportovce

Vzhledově se podobá přírodnímu jogurtu, akorát je o něco hustší, ale má podobnou chuť. Přírodní jogurt se většinou vyrábí z plnotučného mléka, kdežto skyr z odstředěného, což znamená, že obsahuje méně tuku a také méně kalorií. Proto je ideální pro lidi, kteří drží dietu nebo chtějí zhubnout. Skyr má vysokou výživovou hodnotu. Skyr je velmi oblíbený u sportovců a lidí, kteří vyhledávají fyzickou aktivitu. Tento mléčný výrobek je bohatý na plnohodnotné a snadno stravitelné bílkoviny. Ve skyru najdeme těchto bílkovin mnohem více než v obyčejném jogurtu.

Doporučený článek:  Sledě patří mezi nejzdravější ryby. Naložené v soli ale nejsou vhodné pro každého
Zdroj obrázku: Freepik

Skyr je vhodný pro diabetiky

Díky nízké kalorické hodnotě, zanedbatelnému obsahu tuků a cukru je skyr vynikajícím produktem při problémech s metabolismem sacharidů. Měli by po něm sáhnout lidé s inzulinovou rezistencí, cukrovkou a poruchami metabolismu sacharidů. V jídelníčku u těchto lidí je mnoho zákazů a omezení, proto je důležité sáhnout po produktech s vysokou výživovou hodnotou. Skyr je vynikajícím zdrojem vápníku a navíc obsahuje vitamín B, fosfor, draslík a hořčík.

Skyr posiluje kosti

Skyr by měl mít místo v jídelníčku především starších lidí a v období menopauzy a andropauzy. V těchto obdobích se výrazně zvyšuje riziko osteoporózy. Skyr je cenným zdrojem vápníku, který posiluje kosti. Tento mléčný produkt je velmi prospěšný pro kosterní systém.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/skyr
.

Doporučené články