Kefír je jedním z nejstarších a nejzdravějších mléčných nápojů na světě. Pokud přemýšlíte, zda si vybrat kefír, podmáslí, nebo přírodní jogurt, vsaďte na kefír, který obsahuje nejprospěšnější bakterie.
Co je to za nápoj?
Jde o fermentovaný nápoj získaný z okyseleného mléka pomocí mikroorganismů schopných mléčného a alkoholového kvašení. Jedná se o jeden z nejstarších produktů ve skupině fermentovaných mléčných nápojů a ten s nejvyššími nutričními vlastnostmi. Má bílou barvu a mírně krémovou konzistenci. Chuť je mírně kyselá, lehce voní po kvasnicích. Kefír poskytuje mnoho vitamínů a minerálů. Je zdrojem vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, vitamínu D a vitamínů B (včetně B12). Obsahuje velké množství bílkovin. Má mnohem více prospěšných probiotických bakterií než přírodní jogurt, jde až o 60 různých mikroorganismů s příznivým účinkem na fungování těla.
Co tělu přináší kefír?
- Má silné antibakteriální vlastnosti.
- Posiluje imunitu.
- Pomáhá při virových infekcích.
- Podporuje zdravé, silné kosti a snižuje riziko osteoporózy.
- Pomáhá snižovat krevní tlak.
- Snižuje hladinu cholesterolu.
- Pozitivně ovlivňuje stav střevní mikroflóry.
- Podporuje trávení.
- Pomáhá při zácpě a plynatosti.
- Čistí tělo od toxinů.
- Usnadňuje vstřebávání živin.
- Zlepšuje vzhled pokožky.
- Omezuje chuť k jídlu.
- Pomáhá při problémech s usínáním.
Nahradí jogurt, skvělý je s bramborami
Kefír uhasí žízeň a osvěží, a proto se doporučuje v horkých dnech. Úspěšně nahradí jogurt nebo mléko v müsli. Smíchaný s oblíbeným ovocem vytvoří lahodný koktejl. Může být také použit na maso jako marináda. Vynikající je s mladými bramborami posypanými čerstvým koprem. Z kefíru můžete připravit palačinky, muffiny nebo zmrzlinu. Konzumujte ho několikrát týdně. Podpoří vaši imunitu a funkci střev. Hodí se při redukční dietě. Vypitý půl hodiny před usnutím usnadní trávení a podpoří spánek.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/9-health-benefits-of-kefir