K černé špičce banánu se váže několik mýtů

Černá špička banánu je již léta předmětem sporů mezi uživateli internetu, odborníky i gurmány. Někteří říkají, že v ní můžeme najít zdroj nebezpečných chorob nebo škůdců. Jiní zase tvrdí, že tato špička je velmi prospěšná a neměli bychom ji vyhazovat. My vám tato tvrzení trochu objasníme.

Škodlivá špička

Začněme základní odpovědí na otázku údajné škodlivosti špičky banánu. Hovoří se o prvoku Giardia lamblia. Tento parazit vyvolává poměrně časté onemocnění giardiózu v trávicím systému. Vajíčka těchto nebezpečných parazitů mohou dlouho přežít ve vodě, ale nejsou schopná dostat se do ovoce.

Doporučený článek:  Způsob pokládání přepážek na pokladní pás vyvolal diskuzi mezi nakupujícími i samotnými pokladními

Riziko se může objevit jen tehdy, nedodržují-li dostatečnou hygienu lidé, kteří sbírají banány. Ke kontaminaci prvokem dochází jen tehdy, když ovoce přijde do kontaktu s infikovanými výkaly nebo vodou. Pamatujte však, že banány jsou chráněny tlustou slupkou, která zabraňuje parazitům, aby se dostali dovnitř. Proto je velmi důležité mytí rukou a ovoce před jídlem. Ale nemusíte se určitě bát černé špičky banánu.

Zdroj obrázku: Freepik

Špička a pavouci

V mnoha zdrojích lze také narazit na pochybnosti o přítomnosti pavouků v tajemném černém hrotu banánu. Toto tvrzení je však velký mýtus. Kdo se bojí pavouků a chce sladký banán, nemusí se vůbec ničeho obávat. Tato fáma pramení z toho, že při přepravě se do krabice může dostat pavouk. Ten se ale špičce banánu vyhýbá a do ovoce neklade vajíčka.

Doporučený článek:  "Mám ten olej ho radši vylít do kanálu, nebo vám ho položit ke dveřím?" Pohádala jsem na sběrném místě

Pokud se tedy ptáte, jestli je nutné odříznout některou část banánu, odpověď je velmi jednoduchá, ale směřuje na úplně jiný konec. Nemusíte v podstatě řezat nic, ale nezapomeňte důkladně umýt banánovou slupku před konzumací a na správnou hygienu rukou. Toto pravidlo však platí před konzumací jakéhokoli jídla.

Zdroj: https://www.burkemuseum.org/collections-and-research/biology/arachnology-and-entomology/spider-myths/myth-spider-eggs-bananas
.

Doporučené články