Zavařování bylo vždy tradiční činností všech babiček a také mnoha maminek. V dnešní době se tento trend znovu vrací, protože domácí jídlo je vždy nejlepší a nejzdravější. A jistě nechcete přijít ani o jediný kousek, který jste si vypěstovali na zahradě (nebo koupili na trhu). Právě v tu chvíli přichází na řadu zavařování ovoce a zeleniny. Proč to dělat i v dnešní době?
Dlouhá trvanlivost zachrání jídlo
V obchodě si sice koupíte všechno během celého roku, ale domácí suroviny mají své kouzlo. Jakmile potraviny zavaříte, hodně prodloužíte jejich životnost. Nemusí se jednat o celé měsíce, ale rozhodně získáte o hodně delší dobu, kdy si budete moci ovoce i zeleninu vychutnat. Nemusíte si dělat zásoby na zimu. Klidně ho spotřebujte během léta nebo podzimu.
Sezónní ovoce a zelenina vydrží až do zimy
Mnoho lidí zavařuje právě proto, aby měli po ruce neustále ovoce a zeleninu i během zimních měsíců. Mnoho druhů potravin najdete na zahradě (i v obchodě) pouze po určitou část roku. I když dnes si můžete koupit v zimě i jahody a borůvky. Jestli si chcete vždy vychutnat suroviny bez pesticidů během celého roku, musíte začít se zavařováním během letní sezóny.
Úspora peněz
Máte v létě hodně surovin, které nedokážete ihned zpracovat? Zavařte je nebo hoďte do mrazáku. Chcete během zimních měsíců ušetřit za ovoce a zeleninu a zároveň využít všechno ze své zahrady naplno? Zavařování je jedinečným způsobem, jak to udělat. Musíte mít jen sklep nebo jiný prostor, kde budete všechno skladovat. V zimě potom budete mít vitamíny po ruce každý den.
Domácí potraviny jsou velmi zdravé
Není žádným překvapením, že ovoce a zelenina ze zahrady jsou mnohem zdravější než kupované produkty. Konzumaci kupovaných produktů se můžete velmi jednoduše vyhnout, když léto věnujete zavařování a přípravě zásob na zimu. Úplně stejně, jako se to dělalo před sto lety. Záleží pouze na vás, jaké potraviny zavaříte nebo zamrazíte a vychutnáte si je v zimě.
Zdroj: https://www.tastingtable.com/970739/benefits-of-canning-your-own-food/